Maersk Tigris достигна до Дубай

Maersk-Tigris„Мерск Тигрис“, плаващият под флага на Маршаловите острови контейнеровоз, който бе задържан от иранските власти миналия месец, акостира в пристанището на Дубай Джабал Али, съобщава „Ройтерс“. Корабът бе отклонен на 28 април от ирански патрулни кораби в Ормузкия проток и задържан в пристанище Бандар Абас, което принуди САЩ да изпратят военни кораби в района да наблюдават ситуацията и да охраняват плаващите под американски флаг търговски кораби.

Като причина за задържането иранските власти обявиха съдебно решение по търговски спор. Спорът е свързан с 10 контейнера, които е трябвало да бъдат доставени в Дубай през януари 2005 г. В рамките на спора ирански съд постанови, че датската компания трябва да плати обезщетение на иранската група в размер на 3.6 милиона долара.

Според говорителя на компанията оператор на „Мерск Тигрис” „Рикмърс Груп” Кор Радингс контейнеровозът е влязъл в пристанище Джабал Али в Дубай в полунощ на 9 май.

Радингс заяви за „Ройтерс“, че Мерск Тигрис е останал няколко часа в пристанището, разтоварил е своя товар и отново е натоварил, преди да отплава към следващо пристанище в Близкия изток, предаде ЕкипНюз.

В по-ранно изявление „Рикмърс Груп” оповести, че корабът с 24 души интернационален екипаж на борда начело с капитана Георги Петров, е бил официално освободен след решение на съда в Бандар Абас, и е напуснал Иран.

Всички членове на екипажа са в добро състояние и новините за тях са били предадени на техните семейства и близки. Екипажът на кораба е съставен от граждани на България, Мианмар, Румъния и Великобритания.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морското оборудване

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морско оборудване, пише в издадено от Европейската комисия мотивирано становище. В