11 пътнически кораба очакват на Морска гара – Варна

minervaТази година във Варна ще акостират 11 пасажерски корабa. Това показват записваният до момента, като се очаква още няколко лайнера да подадат заявка за визита в града. Това съобщи за Дарик Александър Аврамов, ръководител сектор „Морска гара и яхт клуб“ на варненското пристанище.

Кораби гиганти тази година не се очакват. Интерес обаче ще предизвика 206-метровият „Black watch“, който се очаква да посети пристанището на 25 септември, отбеляза шефът на Морска гара.

„Принсендам“ (Prinsendam), който откри круизния сезон на 22 април, ще го закрие на 22 октомври. Лайнерът плава под холандски флаг. Дълъг е 204 и широк 33 метра.

Въпреки че записванията продължават, тази година круизният сезон на Морска гара със сигурност ще бъде доста по-слаб от миналогодишния, когато бе поставен и рекорд за посещения на пътнически кораби. През 2014 варненското пристанище прие 36 лайнера, с които в града пристигнаха около 21 000 пътници. Една от причините за многобройните визити на пътнически кораби във Варна бе нестабилната политическа ситуация в северната част на Черно море. Планирането на плаванията се прави за година-две напред. Това е причината тази година в Черно море да има по-малко кораби на големите круизни компании.

Maritime.bg припомня, че преди няколко дни варненското пристанище посети кораб „Минерва“. Построен е през 1989 г. в украинската корабостроителница „Николаев“ за нуждите на руския флот. Първоначално щял да изпълнява функциите на разузнавателен кораб, но по-късно руският флот се отказва от проекта. Последователно „Минерва“ става собственост на няколко компании. През годините корабът е извършвал редица круизи в Антарктически води, а преди първия е именуван и приет лично от Нейно кралско височество херцогинята на Глостър в Лондон, Великобритания. „Минерва“ има дължина 133 м. и широчина 20 м. Съдът, с бруто тонаж 12892 тона, плава под флага на Бахамските острови и има ледови клас. Корабът приема до 350 пасажери в изключително луксозна обстановка.

Видео от отплаването на „Минерва“:

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по