Русия и Китай провеждат военноморско учение в Средиземно море

ruski-korabС тържествена церемония в руския град Новоросийск се откриха първите си съвместни военноморски учения на Русия и Китай в Средиземно море, предаде ТАСС. Ученията ще продължат до 21 май. В маневрите, наречени „Морско взаимодействие 2015 г.“, участват 10 руски и китайски бойни кораба от различни класове.

Сред тях са флагманът на руския Черноморски флот – гвардейският ракетен крайцер „Москва“, патрулният кораб „Ладний“, десантните бойни кораби „Александър Отраковски“ и „Александър Шаблин“. На церемонията по откриване на ученията присъстваха зам.-главнокомандващият военноморските сили на Руската федерация вицеадмирал Александър Федотенков и зам.-командващият военноморските сили на Китай вицеадмирал Ду Цзинчан, предаде Пик.

Руското министерство на отбраната посочи, че тези учения не са насочени срещу трета страна и не са свързани с обстановката в региона. Същевременно днес в териториалните води на Литва започнаха учения на военноморските сили на страните от НАТО, в които участват 20 кораба, предаде ТАСС. Тези учения се наричат „Балтийска крепост 2015 г.“ и ще продължат до 14 май.
Сред участниците са кораби на Белгия, Великобритания, Германия, Латвия, Литва, Холандия, Норвегия, Полша и Естония, два военни самолета на Литва, както и екип от литовско-германски водолази.
Ученията „Балтийска крепост“ се провеждат ежегодно, като се сменят организаторите.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по