Рекорден брой пътнически кораби очакват на Пристанище Русе

dunav-tursРекорден брой круизни кораби ще посетят през това лято русенското пристанище. Общо 430 посещения се очакват в най-големия ни град на р. Дунав, съобщи директорът на „Речен надзор – Русе” към ИА „Морска администрация” Иван Жеков. Това е с около 100 повече в сравнение с миналата година. През м.г. русенското пристанище са посетили 328 пътнически кораба с 39 800 туристи.

В българския участък на Дунав круизните туристи спират най-често в Русе, Видин или Свищов, обясни Жеков. Това зависи от програмата на туроператорските фирми, които са длъжни преди осъществяването на круиза да заявят посещението в „Морска администрация”.

Обикновено се избира по едно българско пристанище, където пътниците да спрат и да се разходят, пише „Монитор„. В Русе круизните туристи спират за няколко часа или за един ден. При по-краткия престой обикновено разглеждат центъра на града и някои от музеите. При втория случай корабите спират на русенското пристанище сутринта и тръгват вечерта. През деня туристите най-често разглеждат Ивановските скални църкви, които за под закрилата на ЮНЕСКО, и средновековния град Червен. Най-продължителните круизи по Дунав са 16 дни. Те са от град Пасау и до делтата на Дунав и обратно. Популярни са и седемдневните круизи от Пасау до Будапеща. Туроператорите предлагат също и 10-дневни пътувания до делтата и връщане със самолет. Общо 120 кораба извършват круизен туризъм по Дунав, но се очаква броят им да нарасне. Само шест от тях плават под български флаг. Това са „София”, „Русе”, „Русе Престиж”, „Хайнрих Хайне”, „Елегант Лейди” и „Ариана”, които са собственост на българската компания „Дунав турс”. Тя формира пет процента от европейския круизен туризъм.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент