Иван Портних даде официален старт на Varna Sailing Week

VSW_Img3Днес, 19-ти май, на Морска гара – Варна бе даден официалния старт на VARNA SAILING WEEK 2015. С пожелание за попътен вятър на цялото събитие и на всички участници в него, г-н Иван Портних, кмет на гр. Варна, обяви събитието за открито и даде старт на първото ветроходно състезание– регата „Буквар”.

Организаторите на VARNA SAILING WEEK, решиха Седмицата да стартира с регата за най-малките любители на ветроходството. Днес и утре малчуганите ще се състезават в регата „Буквар”, разделени в следните ветроходни класове: клас Оптимист, клас Лазер 4,7 и клас 420. В надпреварата се включиха близо 50 деца на възраст от 6 до 17 години от я/к „Кап. Г. Георгиев – Порт Варна” и СК „Черно море Бриз” като лично Иван Портних поздрави малките ветроходци и им пожела големи спортни успехи.

Финалът на днешните детски гонки ще е около 16:00ч., когато акваторията пред я/к „Кап. Г. Георгиев – Порт Варна” ще бъде със свободен достъп за посетители. Всички деца, желаещи да направят своите първи стъпки във ветроходството, ще могат да ги осъществят заедно с професионалните треньори на клуба. Безплатно обучение за деца ще има и на 20-ти май в същите часове.
Всички спортни зони на VARNA SAILING WEEK са свободни за достъп от граждани, а в програмата са включени часове за безплатно изпробване на всички морски дисциплини, провеждащи се през седмицата. Това е и един от най-важните елементи в концепцията на събитието, създадено преди всичко за непрофесионалисти, които да се превърнат от зрители в практикуващи. Този формат се налага естествено, имайки предвид огромния интерес, който ветроходните и морските събития, провеждани във Варна през изминалите години предизвикват в гражданите на града.
Основна цел на организаторите е и популяризирането на ветроходните спортове в страната и създаването на традиционно събитие, което да привлича гости от цялата страна с уникална морска атмосфера. Събитието е единствено по рода си за България с възможността всички морски надпревари да бъдат наблюдавани непосредствено от брегаВ сърцето на този модел на съпреживяване на морските емоции и акцентиране върху екстремния и вълнуваш характер на предложените спортове, стои желанието на всички участващи клубове да напомнят за мястото на Варна като център за развитие и популяризиране на тази култура в България.

Кулминацията на Варненската ветроходна седмица ще бъде на 22-ри май, когато ще стартира ветроходната регата за килови яхти Varna Channel Cup с иншорни рейсове във Варненския залив. Гонките в събота ще бъдат пред Морската градина и пред очите на Варненци с поворотен знак пред 3-та буна на плажа. С Парад на буквите ще бъде отбелязан Празника на българската просвета и култура, като участниците ще стартират в 13:00ч от Аспарухово и ще се надпреварват в етап през канала “Море-езеро” по модела на популярната регата Bosphorus cup в Истанбул. За целта, по- време на парада, ще бъде спряно и движението на корабите в околността. Регатата ще завърши с голям рок концерт на Морска гара – Варна и награждаване на победителите.

Maritime.bg – Спорт

Последни новини

Последни новини

Finn Devoti Cup остана във Варна, силно общинско присъствие на финалната церемония

Състезателят на МК Одесос Варна Владимир Стасюк спечели по драматичен начин първото издание на ветроходната Finn Devoti Cup във Варна. Украинецът, който от няколко сезона се

Военнослужещи почистиха и боядисаха експонати на Военноморския музей

Военнослужещи от Инженерно-сапьорна рота, в.ф. 34410 и Хидрографска служба, в.ф. 26870 към Военноморските сили участваха във възстановяване на експонати във Военноморския музей.

Завърши водолазното учение на Военноморските сили с международно участие „Тритон 2023” 

Завърши водолазното учение на Военноморските сили на Република България с международно участие „ТРИТОН 2023”. To се проведе за трета поредна година и е резултат от