Трафик кулата във Варна ще е готова до средата на лятото

Traffic_VarnaНовият брегови център за управление на корабния трафик във Варна ще бъде напълно готов до средата на лятото. Когато той започне работа, страната ни ще е отговорила на всички европейски изисквания за сигурен и ефективен морски транспорт. Новата система за наблюдение ще гарантира и по-чисти води в крайбрежната морска зона.

Със своите 4 етажа, 1000 метра разгъната площ и модерен дизайн, трафик кулата във Варна ще събере всички дейности за контрол на движението на корабите до Северната граница на България. В сградата е предвидено и място за ситуационен център, където при кризи и аварии ще се взимат адекватни решения.

„Преди всичко България участва активно в изграждането и дава своя принос към общата европейската система, където в момента се провеждат първите изпитания“, каза Златко Кузманов – директор на „Ръководство на корабния трафик“, цитиран от БНТ.

Сред подсистемите, които осигуряват безопасността при корабоплаването, са автоматичната индентификационна система, която дава възможност да се проследяват корабите, мощно радарно покритие, което позволява откриване по физически параметри, камери и метео- датчици. По този начин не само ще се гарантира сигурността на корабоплаването, но и ще се повиши ефективността на морския бизнес.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент