Високото ниво на Дунав бави ремонта на кейовата стена при Видин

port-vidinВисокото ниво на река Дунав възпрепятства довършването на ремонтните дейности на кейовата стена при Видин. Ремонтът на дигата се финансира от държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“. Стойността му е 5 милиона лева и по проект трябваше да приключи през октомври 2013 година, припомня БНР.

„Водите са много високи и не можем да довършим. Остава да се извърши ремонт на кейовата стена пред Речна гара- това е най-експлоатируемият участък, четвърто и пето корабни места. За да може да се работи, трябва да спаднат водите на Дунав. Цяла година условията бяха неблагоприятни и нямаме и един работен ден. 80% от работите са привършени като стойност и като обем, но остава най-трудният участък. Зависим изцяло от нивото на река Дунав. Тези ситуации са предвидени в договора, съставят се необходимите документи и срокът за изпълнение се удължава с дните, които са неблагоприятни за работата“, каза за Радио ВИДИН инж. Спас Вучев, експерт в Дирекция „Инфраструктура и акватория“ към Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“.

Основен ремонт за стабилизиране на петата на дигата при Видин се прави за първи път. Той е по специална технология, като гаранцията е за 8 години. Кеят е изграден преди 100 години върху основите на каменна стена още от римско време, която е достроявана през годините.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Кап. Иванов: Програма минимум – да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум – да…

Програма минимум - да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум - да изтеглим кораба. Това заяви пред медии кап. Венцислав Иванов, изпълнителен директор

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент