Американски разрушител навлиза в Черно море

UNITAS 47-06Шести флот на САЩ обяви, че американският разрушител USS Ross (DDG 71) ще навлезе в Черно море в събота, 23 май, за да „насърчава мир и стабилност в региона“, съобщават на страницата на ВМФ на САЩ, предаде news.bg.

„Присъствието на USS Ross в Черно море ще потвърди отдадеността и ангажимента на САЩ към укрепване на партньорството и съвместните оперативни възможности в рамките на НАТО и регионалните партньори в Черно море“, се казва в съобщение на ВМФ на САЩ.

Подчертава се също, че ще демонстрира ангажимента на САЩ към колективната сигурност на НАТО.

Ние ще работим отблизо с нашите съюзници и партньори за подобряване на морската сигурност, готовност и за насърчаване на мир и стабилност в региона. Чрез затвърждаване на отношенията в Черно море, можем да очакваме разширяване на мира и просперитета в региона, допълва се още.

Американските кораби в Черно море действат в съответствие с Конвенцията от Монтрьо и международното право.

Според конвенцията „военни кораби, които не принадлежат на държави с излаз на Черно море, не трябва да остават в акваторията повече от 21 дни“.

През април разрушителят USS Jason Dunham навлезе в акваторията по същата причина. През последната година бойните кораби USS Mount Whitney, USS Taylor, USS Truxtun, USS Donald Cook, USS Vella Gulf, USS Ross, USS Gunston Hall и USS Cole проведоха мисии в Черно море.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морското оборудване

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морско оборудване, пише в издадено от Европейската комисия мотивирано становище. В