Откриха уникален нов модул на морския тренажорен комплекс в ТУ – Варна

tu-varna-modulУникален нов модул към морския тренажорен комплекс е новата придобивка на Технически университет – Варна. С нея се утвърждава имиджа на университета, но и на Варна като морска столица и привлекателен академичен и образователен център.

„Благодаря на ректора на Техническия университет проф. Овид Фархи и неговия екип за успешно реализирания проект. Новоизграденият модул е единствен в страната, който разполага с мултифункционален офшорен мостик с 3D визуализация на световно ниво. Тренажорът предлага възможности за симулации във всички пристанища по света, включен е и българският участък на река Дунав. Това дава възможност за отработване на различни задачи от морската индустрия, операции по спасяване на море и контрол на нефтените разливи, както и тяхната превенция“, коментира кметът на Варна Иван Портних, който присъства на официалното откриване.

Новият модул е изграден на площ от около 80 кв. м, а в него са вложени 1,2 млн. лв. С новата придобивка се разширяват възможностите за морското обучение на студентите от специалност „Корабоводене”, както и за получаване на допълнителна и специализирана подготовка.

Нововъведение е и увеличаването на броя на работните места за обучение и възможността да се използват различни по вид електронни карти. Така всеки студент или морски специалист ще може да работи самостоятелно, което от своя страна ще доведе до повишаване на качеството на обучение.

Модулът притежава най-съвременен софтуер за комуникация, който е съвместна разработка на фирма VSTEP и специалисти от Технически университет – Варна. За отбелязване е и фактът, че хардуерът е изцяло произведен от български фирми. Предстои работа по разширението на машинния тренажор, за да могат и студентите от специалност „Корабни машини и механизми” и външни морски лица – корабни механици да провеждат съответното обучение.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент