Откриха уникален нов модул на морския тренажорен комплекс в ТУ – Варна

tu-varna-modulУникален нов модул към морския тренажорен комплекс е новата придобивка на Технически университет – Варна. С нея се утвърждава имиджа на университета, но и на Варна като морска столица и привлекателен академичен и образователен център.

“Благодаря на ректора на Техническия университет проф. Овид Фархи и неговия екип за успешно реализирания проект. Новоизграденият модул е единствен в страната, който разполага с мултифункционален офшорен мостик с 3D визуализация на световно ниво. Тренажорът предлага възможности за симулации във всички пристанища по света, включен е и българският участък на река Дунав. Това дава възможност за отработване на различни задачи от морската индустрия, операции по спасяване на море и контрол на нефтените разливи, както и тяхната превенция”, коментира кметът на Варна Иван Портних, който присъства на официалното откриване.

Новият модул е изграден на площ от около 80 кв. м, а в него са вложени 1,2 млн. лв. С новата придобивка се разширяват възможностите за морското обучение на студентите от специалност „Корабоводене”, както и за получаване на допълнителна и специализирана подготовка.

Нововъведение е и увеличаването на броя на работните места за обучение и възможността да се използват различни по вид електронни карти. Така всеки студент или морски специалист ще може да работи самостоятелно, което от своя страна ще доведе до повишаване на качеството на обучение.

Модулът притежава най-съвременен софтуер за комуникация, който е съвместна разработка на фирма VSTEP и специалисти от Технически университет – Варна. За отбелязване е и фактът, че хардуерът е изцяло произведен от български фирми. Предстои работа по разширението на машинния тренажор, за да могат и студентите от специалност „Корабни машини и механизми” и външни морски лица – корабни механици да провеждат съответното обучение.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент