Разноцветни спинакери и 600 балона украсиха хоризонта за 24 май във Варна

VSW_1Вчера, 24-ти май във Варна, по случай Деня на българската просвета и култура, с Парад на буквите, бе даден старт на последните две гонки от регатата за килови яхти Varna Channel Cup, част от VARNA SAILING WEEK.

Във финалната надпревара с удобен, източен вятър със скорост около 10 kn стартираха 19 яхти. Прекрасното време и стартът на фордевинд бяха идеална предпоставка, разноцветните спинакери да украсят хоризонта пред очите на всички варненци и гости на Морската столица. Всички състезатели получиха тениски с надпис „Аз, буки, веди…”, а непосредствено преди гонката, от морето в небето, бяха пуснати и 600 балона в цветовете на българския флаг.

Финалната дистанция във вчерашната надпревара бе с дължина от 7,5 морски мили. Стартът бе даден в 13:00ч. от Аспарухово по канал „Море-езеро”, с контролно време от 4 часа, като най-бързите лодки приключиха с всяка една гонка за малко повече от час. Така, в генералното класиране на класове „Свобден – над 10м.” и IRC първа стана яхта “Petra” със шкипер Павел Дуков, следвана от “Xtrema” и “LZ Yachting”. В класирането по Българската хендикап система победата бе за „LZ Yachting” със шкипер Лъчезар Братоев”, второто място за „Екстази” и третото за „Албирео”. Челната тройка в клас „Свободен – под 10м” е водена от „Норд” със шкипер Георги Калоянов, след нея остнаха „Дари” и „Бож”.

Екстремният финал на Varna Channel Cup не се размина без инциденти. С човек зад борда при остра маневра се оказаха от яхта „Бизона” със шкипер Кристиян Вълков. За щастие, „изгубеният” бе качен обратно на борда след броени минути и всичко приключи с положителен край и единствено усмивки.

Вчера, в 19:00ч. на Морска гара – Варна се проведе и награждаването на всички призьори, състезавали се във VARNA SAILING WEEK. Наградите връчи г-жа Лилия Христова, Директор Община Варна. Ветроходната седмица бе официално закрита със страхотен рок концерт на маестро Нелко Коларов и група „Бумеранг”.

Така, с много позитивни емоции и пълна с екстремни преживявания завърши единствената по рода си VARNA SAILING WEEK 2015, която организаторите определиха като повече от успешна и обещаха да не пестят сили, а още от сега да се подготвят за седващото й издание.

VSW_Nagrajdavane_PETRA

Резултати Генерално класиране Varna Channel Cup 2015

Клас „Свободен – над 10м”
1. PETRA
2. XTREMA
3. LZ YACHTING

Клас IRC
1. PETRA
2. XTREMA
3. LZ YACHTING

Клас „Българска хендикап с-ма”
1. LZ YACHTING
2. ЕКСТАЗИ
3. АЛБИРЕО

Клас „Свободен – под 10м”
1. НОРД
2. ДАРИ
3. БОЖ

Maritime.bg – България / Спорт

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент