Вижте къде ще бъде Паметникът на моряка във Варна (снимки)

По повод огромния интерес и запитвания от наши читатели, публикуваме цялото задание за изграждане на Паметник на моряка в гр. Варна, което ще стане чрез конкурс, който обяви Община Варна. Инициатор на идеята е фондация „Морски съдби“, подкрепена от експертния съвет по естетизация на градската среда към Община Варна, който одобри и място за паметника – началото на вълнолома. В конкурса, който ще се проведе на 18 юни, могат да участват всички варненски скулптори и архитекти с неограничен брой скици, рисунки, колажи и макети. Текстът на творческото задание е подготвен от ръководството на фондацията (още по темата).

Ето къде ще бъде разположен паметникът:
pametnik-na-moryaka-varna-1 pametnik-na-moryaka-varna-2 pametnik-na-moryaka-varna-4Задание за идейния проект:

ТВОРЧЕСКО ЗАДАНИЕ

   ИДЕЯТА

Да бъде създадена пластично-архитектурна композиция, символизираща миналото и настоящето на варненското морячество. Условно композицията да се нарича Паметник на Моряка. „Паметник“ да се разглежда като израз на признание, както към тези, които са загинали на море, така и към всички, които са работили и продължават да работят професии, свързани с морето.  „Морякът“ да се разглежда като обобщен образ на всички морски труженици.

  1. ОБОСНОВАВАНЕ НА НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ИЗГРАЖДАНЕТО НА ПАМЕТНИКА

Много факти и легенди съществуват за българските моряци, кърмчии, гребци и корабостроители през вековете. Но истински собствен флот в свободна и независима България се създава едва преди 135 години. За това време страната се превръща в морска държава, която в началото 90-те години на XX век разполага с над 110 морски кораба с общ тонаж около 2 млн. тона. Тези кораби кръстосват световния океан, развявайки гордо българския флаг. Във Варна и в страната функционират  редица морски дейности като корабостроене и прилежащите му отрасли, морска образователна и научно-изследователска система, застраховане, пристанищни дейности и пилотаж, търсене и спасяване, опазване на морската среда, осигуряване на държавния суверинитет върху националните морски пространства и редица други.

Главен фактор за развитието на корабоплаването и в миналото, и в съвременна България са хората, които независимо от своите длъжности на кораба или на брега наричаме с обобщителното МОРЯЦИ. Морякът е човек, който е приел да упражнява своето право на труд в морето или на брега, осигурявайки дейността на тези, които са в морето. Той пренебрегва топлината и уюта на дома, устойчивостта и сигурността на живота на сушата, за да премине със своя кораб през морската стихия и да достави навреме товара до предназначението му или да защити тези, които са на брега от всеки, който би дръзнал за застраши спокойствието и мирния им труд. Това е силният духом, всеотдаен и обичащ магнетичната сила на морската шир морски труженик. Независимо дали е на борда на кораба по световните морета и океани или в бреговите отрасли, осигуряващи безопасната им работа, със своята дейност той се доказва всеки миг.

Сериозен фактор за формирането на обобщения образ на МОРЯКА са хората, които са свързани с него и остават на брега в неспокойно очакване на неговото завръщане. Това са семействата, роднините, близките и приятелите. Постоянното отброяване на срещите и разделите между тях много често формират особени отношения и оказват сериозно влияние на психиката, както на тези, които са в морето, така и на тези, които остават на брега.

Трудно е да се каже каква част от населението на Варна са МОРЯЦИ, членове на техните семейства, роднини, близки и приятели. Особено, ако се разглеждат във времето. Ако обаче, тук се вкючат всички онези, които са работили и  работят на брега за осигуряване на корабоплаването, пристанищните работници, корабостроителите и кораборемонтчиците, няма да бъде пресилено ако се посочи, че над половината от населението на Варна е свързано с обобщения образ на МОРЯКА. Тази връзка, както и особения характер на моряшкия труд налагат изграждането на Паметника на Моряка във Варна като израз на признателност на варненци към този труд, като средство за опазване на най-добрите морски традиции и постижения и за издигане на идеята за по-нататъшното развитие на морска България.

Следва да се има предвид, че паметници на моряка и моряшки символи има в редица български морски и крайдунавски градове, а Варна, морската столица на България и доскорошен кандидат за Европейска столица на културата, няма такъв паметник.

  1. СЪСТОЯНИЕ НА ИДЕЯТА ДО МОМЕНТА

Фондация „Морски съдби“ започва работа по изграждането на Паметника на моряка непосредствено след създаването си в началото на 2008 г. Издигани са различни идеи за наименованието на Паметника и неговото съдържание. Предлагани са и различни места за разполагането му. За да се стигне до отказа на Министерството на културата, получен в края на 2013 г.относно предложението Паметникът да бъде изграден в историческата част на Морската градина. Следва консолидиране на мнението на морската общественост във Варна в лицето на Морската камара, Българската асоциация на морските капитани, Клуба на корабните механици и най-вече на Управителния съвет на фондация „Морски съдби“ около името: да се нарича Паметник на Моряка в смисъла, описан в идеята (т. I). Определено е ново място за разполагане на паметника: мористо в района на чупката на Варненския вълнолом.

`           ІІІ. ЗАДАНИЕ

1.Да бъде разработен идеен проект за реализиране на идеята, посочена в т. I.

2.За място на Паметника е определена площадка с условни размери 30 на 30 метра, разположена мористо в района на чупката на Варненския вълнолом. При строителството й ще бъдат направени вълноотбивни стени и укрепване, които ще предотвратят разрушителното въздействие на морските вълни. Площадката ще бъде повдигната от 1,5 до 3 метра от сегашното ниво на брега, така че да бъде на равнището на вълнолома. Така към паметника ще бъде осигурен обзор от почти 360º на достъчно висок пиедестал.

Без това да е задължително, по време на строителството на площадката, същата може да бъде оформена като предната част на кораб и оградена с леери, така, че да напомня палубата на кораб, върху която да бъдат разположени пластиките и символите, разбира се, при наличието на логична връзка между тях.

Към площадката трябва да бъдат предвидени благоустроени подходи от страна на плажа, по вълнолома и от страна на улицата към Морска гара.

Материалите, от които ще бъдат изработени символите и облицовката на площадката следва да бъдат от материали, устойчиви на постоянно въздействие от морски въздух, а понякога и на морска вода

При разполагането на паметника върху площадката да се предвиди място за провеждане на тържества.

Посланията, които биха могли да бъдат изобразени чрез текст или подходящи пластични форми, а може би и с двете, трябва да бъдат насочени към загиналите в морето, към тези, които сега са в морето, към всички, които осигуряват моряшкия труд на брега и към семействата, които очакват моряка.

Някои от предметите, които са характерни за морските професии, и които могат да бъдат използвани като символи са котва, верига, различни видове корабни платна и въжета, различни видове морски възли, въжен трап, кнехт, щурвал, компас, мачта с рея, морска вълна, морски птици и всичко друго, което отразява идеята развита в т.I.

Мястото е в непосредствена близост до морето. Съгласно ОУП на Варна, тази част на пристанището предстои да се превърне в урбанизирана градска част и място за отдих и развлечение на жителите и гостите на Варна.

Участниците в конкурса разполагат с пълна свобода да облекат идеята за изграждането на Паметник на Моряка в смисъла изразен в т. І с пластични форми и средства според своите творчески виждания.

Maritime.bg – България

 

 

Последни новини

Последни новини

В Морско училище представиха нова специалност – „Национална и регионална морска сигурност“

Новата специалност във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Национална и регионална морска сигурност“, бе представена официално пред военнослужещи, цивилни и курсанти и студенти.

Виждали ли сте потъналите кораби във Варненското езеро? Община Варна сега разбра за тях, плаща 30 хил. лева за огледи

Община Варна се готви да плати малко над 29 хил. лева на частни фирми, които сами предлагат обследване на потънали кораби във водите на Варненското езеро, макар пълна информация

Модерна рибовъдна ферма създадоха по Програмата за морско дело и рибарство в язовир „Клокотница“

От традиционно рибно стопанство, каквото представляват всички зарибени вътрешни водоеми, наемателят на язовир „Клокотница“, „Водно строителство - Хасково“ АД, успява да създаде и

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент