Китайски инвеститори ще посетят пристанищата във Варна и Бургас

news-2190-3202„България от всички страни членки на ЕС има традиционно най-добри връзки с Китай и мисля, че реализирането на потенциални китайски инвестиции в Европа през България би било най-естественото нещо“. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на проведена днес среща с китайска делегация, включваща представители на местното правителство на гр. Циндао, провинция Шандун и на водещи компании от „Свободна търговска зона Циндао“. Делегацията пристигна в България за проучване на възможностите за инвестиции у нас. В рамките на визитата те ще посетят „Евро–китайска зона за икономическо развитие“, която е част от „Тракия икономическа зона“. Делегацията ще се запознае с възможностите на Летище Пловдив и пристанищата във Варна и Бургас, както и ще се срещнат с областния управител на Пловдив г-н Розалин Петков и кмета на Пловдив г-н Иван Тотев.

Министър Лукарски приветства китайската делегация и посочи, че българското правителство и в частност Министерство на икономиката имат интерес от привличането на китайски инвестиции в страната. Той посочи, че освен добрите отношения между двете държави България предлага и много добри условия за инвестиции, а данъчната ни политика е една от най-благоприятните в ЕС. Той изрази надежда, че китайската страна ще намери интересни проекти у нас и съвсем скоро нови китайски инвеститори ще се присъединят близо 120-те чуждестранни компании, които в момента оперират в „Тракия икономическа зона“. „Бих искал да Ви уверя, че посещението Ви в зоната среща нашата подкрепа и се надявам Вашите планове и нашата визия да намерят обща основа“, заяви министър Лукарски.

„Страните ни имат приятелски отношения и това не е случайно“, заяви г-н Ванг Хуайуе, политически ръководител на партията в Циндао и директор на „Свободна търговска зона Циндао“. Зоната е получила от китайското правителство статут да работи по изпълнение на стратегията – „Пътят на коприната“ за изнасяне на инвестиции предимно в държави от Централна и Източна Европа. Той посочи, че от 2000 г. насам статистиката свидетелства за динамично развитие в търговските и културни отношения между България и Китай. „Това се изразява и във факта, че видни китайски бизнесмени оперират успешно в България и това създава мост за развитие на отношенията“, допълни г-н Ванг Хуайуе. По негови думи именно впечатленията на тези бизнесмени популяризират България като инвестиционна дестинация в Китай и предоставят информация от първа ръка на потенциални инвеститори, насочили погледа си към Европа.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент