Китай иска активно включване на „Пристанище Варна“ ЕАД по „Пътя на коприната“

IMG_0082Делегация от Китайската народна република посети „Пристанище Варна“ ЕАД в края на миналата седмица. На двустранната среща присъстваха представители на Посолството на КНР в Република България и на най-голямата строителна компания в Китай – China Communications Construction Co. Ltd. (CCC).

Китайската корпорация е специализирана и в проектирането и строителство на пристанища.

Чуждестранните гости бяха запознати със състоянието и възможностите за развитие на „Пристанище Варна“ ЕАД. Те коментираха, че са известни отличните връзки между двете страни, подчертавайки, че визитата им е по покана на Президента на Република България Росен Плевнелиев и Председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Пред висшия мениджмънт на пристанището бяха представени данни за развивания в момента транспортен коридор от Китай към Европа – „Пътят на коприната“. Представителите на китайската страна заявиха сериозен интерес за активното включване на варненското пристанище в обработката на товари по транспортния коридор.

Делегацията бе силно впечатлена от възможностите на пристанището за обработка на всички видове товари, включително разработените от български специалисти технически съоръжения за тази цел. Бяха положени основите на бъдещо сътрудничество между българския държавен пристанищен оператор и китайската CCC Co. Ltd. Лиу Джиафенг – мениджър и главен представител на звеното за бизнес развитие на китайската корпорация, изрази надежда за включване на CCC Co. Ltd. в реализацията на различни проекти, които са свързани с пристанищата у нас, а ръководството на „Пристанище Варна“ ЕАД пое ангажимент да съдейства на партньорите от Китайската народна република.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент