703 джета са регистрирани за сезона в Бургас

jet703 джета и 50 плавателни съдове, преминали преглед и сертифицирани за сезонен превоз на хора през 2015 година, са регистрирани до 1 юни в Морска администрация-Бургас. Това съобщи за Радио „Фокус”– Бургас кап. Станимир Николов, директор на институцията в Бургас.

Той обясни, че сезонният превоз на хора е разрешен от 1 май до 1 октомври. В този период всеки собственик на плавателен съд, който отговаря на изискванията, може да премине преглед за издаване на свидетелство за сезонен превоз на хора.

Изискванията за регистрация на туристическо корабче са посочени в нормативната наредба на МА-разпореждане № 68 на изпълнителния директор на МА.

„Изискванията са общоприети за целия ЕС и са много строги по отношение на спасителните средства. Корабите обикновено са регистрирани преди това. Набавят си допълнително спасително и навигационно оборудване, за да покрият критериите за превоз на пътници през летния сезон”, каза още кап.Николов.

Той допълни, че джетове могат да се регистрират целогодишно. За да се регистрира джет в МА, трябва да се представи документ за собственост.

37 са базите за предлагане на водни атракционни услуги към днешна дата за тази година. Дейността се извършва само на охраняеми, концесионерни плажове от Св. Влас до Ахтопол. Проверките през лятото ще бъдат съвместни с представители от Областна администрация-Бургас и от МРРБ. Все още няма конкретни дати от кога започват.

„Вероятно ще започнат след около седмица до 10 дни поетапно по цялото Черноморие- от нос Емине до с.Резово”, каза кап.Николов. Отделно служители на МА-Бургас заедно с тези от Гранична полиция ще извършват от средата на юли до края на август извънредни проверки по места. Служителите ще проверяват дали се спазват изискванията на наредбата за съгласуваните бази за водни атракциони. Ще се извършват и проверки на море с катери на МА и ще се проверяват документите на корабите за сезонен превоз.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Пристанищни синдикати: Не подкрепяме предложенията на Благомир Коцев за зоната на Пристанище Варна

За прехвърляне на обособената обществена зона в Пристанищен терминал Варна - Изток на Община Варна се обяви бившият областен управител на Варна Благомир Коцев (Продължаваме

Младежи, взели участие в „Дните на сините кариери“, проявяват интерес към обучение и реализация в България

Международният формат "Дни на сините кариери" даде възможност на 60 младежи от Португалия, Испания, Полша, Гърция, Румъния и България да се запознаят с възможности за