Провежда се тактическо учение на Военноморска база – ВМС

Снимка: В. Димитров
Снимка: В. Димитров
От 01 до 05 юни 2015 г. се провежда тактическо учение на военноморска база – ВМС „Черно море-2015”. В учението участват командването и щаба на ВМБ-ВМС, командванията на Пункт за базиране Бургас и Пункт за базиране Варна, формирования и кораби, дислоцирани в тях. „Черно море-2015” е заключителен етап от подготовката за предстоящото през месец юли военноморско учение с международно участие „Бриз”. Учението дава възможност на участниците да демонстрират и усъвършенстват своите умения при прилагане на оперативните процедури на НАТО, използване на системите за управление на силите и средствата на базата и други военноморски практики, отнасящи се до планирането, провеждането и анализа на тактически учения. Целта е организацията по планиране и провеждане на тактически действия от формированията на ВМБ – ВМС да се подобри и да се отработи пълния спектър от мисии и задачи.

Комодор Мален Чубенков е командир на оперативното съединение на море, а директор на учението е капитан I ранг Георги Пенев – началник на щаба на базата. Усилията на командването са насочени към усъвършенстване на оперативната съвместимост, пълноценното използване времето на море при изпълнението на отделните сериали и да извличане на поуки и опит от фактическото им провеждане. Днес, 3 юни, корабните екипажи изпълняват артилерийски стрелби по морска и въздушна цел, разузнаване за поставени мини и минни заграждения, оказване на помощ на аварирал кораб и водолазен оглед в район за заставане на корабите на котва.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по