„Академик“ и още три кораба ще извършват мониторинг на водите в Черно море

podvodna-reka-cherno-moreОт корабите масово се изхвърлят боклуци, които превръщат дъното на Черно море в бунище. Това трябва да спре, защото те се разграждат в морето и стават опасна храна за рибите, която ги пълни с диоксини и отрови. Това предупреди шефът на Института по океанология (ИО) към БАН проф. Атанас Палазов в Деня на световния океан – 8 юни, предаде Стандарт.

Преди дни приключи експедиция на кораб „Академик“ на ИО към БАН, който взема проби от морето, като това ще се прави всеки месец в продължение на година. Това е само част от стартиралите три мащабни проекта за подобряване на мониторинга на морските води с над 3 млн. евро, осигурени от „финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство“.

В тях участват община Бургас, Институтът по океанология и Басейнова дирекция.

Ще се извършва химически анализ за наличие на тежки метали и органични замърсители в морето, като целта е изграждане на първата у нас акредитирана лаборатория, каза проф. Палазов.

Сега се съгласуват с „Морска администрация“ местата за поставяне на два буя в Бургаския и Варненския залив, с които ще се отчитат в реално време параметрите на водата. Това ще се прави и с четири кораба в движение – двата бункеровача на „Лукойл“, общинското корабче на Бургас – „Св. Анастасия, и с ферибот „Дружба“.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Ивайло Гавраилов: Мотивацията ни е огромна, основен приоритет е да отпушим инвестиционния процес

Мотивацията ни е огромна, за да продължим с непрекъсната си комплексна работа, да надграждаме, да си поставяме все по-високи цели и с една по-уверена походка да посрещаме

Георги Гвоздейков: Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети

Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети, заяви новият министър на транспорта и съобщенията инж. Георги Гвоздейков на церемонията по приемане на