Търсят млади доброволци за борба със замърсяването в Черно море

zamarsyavane-cherno-moreЕкологично сдружение „За Земята“ заедно с „Meйдей“ – Варна и Greenpeace България търсят доброволци във Варна за стартиращия проект „Морето не е за една ваканция“, чиято основна цел е да привлече вниманието на хората върху проблема с огромното замърсяване с отпадъци по плажа и в морето, съобщиха организаторите пред Maritime.bg.

Първата среща с младежите, които имат желание да бъдат доброволци за по-чист пясък и вода, ще бъде на 20-ти юни под формата на креативно обучение – интересен и забавен ден, в който ще бъдат обменяни идеи, ще има практически упражнения и малка доза теория.

Организаторите ще представят подхода Нулеви отпадъци, как се планира кампания, творчески похвати за обществена разгласа, примери за успешни кампании в България и по света.

Замърсяването на Черно море с отпадъци от човешка дейност се увеличава всяка година, най-вече по време на активния туристически сезон. Натрупването на отпадъци, предимно пластмасови, нанася вреда както на морските организми, така и на здравето на хората, живеещи във Варна. Организаторите смятат да работят върху активизирането на гражданското общество за разрешаване на този проблем и увличането на младите хора в екологични дейности, които те сами да организират.

Проектът ще включва прожекция-дискусия на филма „Бунище Земя“, участие на доброволците на фестивала Funcity, творчески дейности, информационна кампания, поставяне на табла на видни места до плажната ивица, организиране на акции и почиствания на градските плажове и дивите места около града.

Записването за обучението става чрез попълване на онлайн формуляр тук: https://goo.gl/vABwkC

Програма:
9 ч. – Стартираме с кафе, чай и запознаване
9:30 – 10:00 – Представяне на участниците и на проекта „Морето не е за една ваканция“
10:00 – 11:00 – Особеностите на Черно море
11:00 – 12:00 – Какво е Нулеви отпадъци? Примери за успешни кампании в България и по света
12:00 – 13:00 – Обяд
13:00 – 14:30 – Нашите идеи за намаляване на отпадъците в морето и по плажа
14:30 – 14:40 – Кафе-пауза
14:40-15:00 – Креативна комуникация
15:00 – 16:00 – Планиране на кампанията „Морето не е за една ваканция“
16:00 – Край и до скоро!

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота