Борисов откри рибарското пристанище в Сарафово

Премиерът Бойко Борисов откри новото рибарско пристанище в квартал „Сарафово”, гр. Бургас. На церемонията той заяви, че това е първото пристанище изградено по ОП „Рибарство”.

На откриването присъстваха министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, министърът на земеделието и храните Десислава Танева и кметът на община Бургас Димитър Николов.

Борисов посочи, че от направеното в квартал „Сарафово” е видно, че правителството на ГЕРБ изпълнява своите поети ангажименти. По думите на премиера още много може да бъдат направено със средствата по новите шест оперативни програми, по които ще бъдат отпуснати 6.7 млн. лв.

От местното рибарското дружество бе поискана помощ за довършването на клуба на ветераните рибари. Премиерът ги увери, че също ще подкрепи тази инициатива.

Пристанището в „Сарафово“ е по проект по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство“ 2007-2013 с бенефициент Община Бургас.

Размерът на субсидията възлиза на 9 265 818,04 лв.

Новото пристанище е разположено на 16 417 кв. м. Включва обслужваща сграда с покритото тържище за продажба на улова с 20 броя маси – рибна борса.

Пристанището е с капацитет от 104 места за плавателни съдове до 8 метра и 6 места за кораби до 20 метра. По същата програма на територията на Област Бургас се реализират още 2 проекта за модернизация на пристанища – в гр.Черноморец, община Созопол и в гр. Поморие на обща стойност 19 млн. лв.

Следващата седмица рибарското пристанище ще подаде документи в Изпълнителна агенция „Морска администрация“ за получаване на сертификат за експлоатационна годност и в най-кратки срокове ще го получи, за да може да извършва пристанищни услуги. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на откриването на обекта днес.

„Пожелавам ви попътен вятър, голям улов и Свети Никола да ви пази“, с тези думи министър Московски се обърна към всички присъстващи рибари. Министърът пое конкретен ангажимент към тях, като им обеща, че когато сертификатът е готов, лично ще го връчи на ръководството на пристанището.

Maritime.bg – Рибарство

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент