Български изкуствени рифове чистят Пристанище Констанца

Мидени рифове съживяват морето и пред Констанца


Български изкуствени рифове вече пречистват водите в акваторията на Пристанище Констанца, Румъния, научи Maritime.bg. Преди няколко дни във водите около румънския порт е инсталиран специален 7-метров изкуствен риф, който е произведен от български специалисти. Патентопритежател на иновативните мидени рифове е варненският морски еколог Арман Саркисян. Фирма „Сий хармони“, съвместно с екологичен клуб Reef Formers произвеждат съоръженията. Инициативата е част от международен проект, в който участват специалисти от България, Румъния, Грузия, Украйна и Турция.

„Проектът „Изследване и възстановяване на основните филтратори на морето – РИФОВЕ“ (REEFS) e двугодишен проект финансиран от Съвместната Оперативна Програма „Черноморски басейн 2007-2013“, чрез Европейския инструмент за съседство и партньорство“, коментира пред Maritime.bg Петко Цветков – ръководител на инициативата и председател на Българска Фондация Биоразнообразие. По думите му в български води, на около 1 nm от брега, в района на с. Кранево, вече е разположено подобно съоръжение.

„Става дума за два модела вертикални модули – 7 и 12-метрови. Съоръженията са изработени от материал, който не замърсява околната среда и е достатъчно здрав, гъвкав и стабилен за да стане стабилна основа за морските организми, които ще обраснат по него. В същото време модулът не е атрактивен за рапана, което ще осигури сигурното развитие за мидите, които ще се закрепят по него“, обясни експертът. По думите му целият елемент се поддържа от спирален поплавък, който е свързан с мъртва котва.

„Търсеният ефект е за подпомагане на морските организми, които пречистват морската вода, подпомагане на биоразнообразието, но и осигуряване на среда за различни видове риби“, коментира още Цветков.

Разработените у нас изкуствени рифове са два вида – 7 и 12-метрови, като вторите могат да се инсталират в по-дълбоки води за да бъдат обхванати няколко водни слоя. „Този вид съоръжения могат да се използват и като нов вид мидарници или нов вид структури за аквакултури, но в крайна сметка – чисто функционалната им употреба, ще стане известна след приключване на проекта“, обясни още екологът.

Международният проект трябва да даде оценка на инсталираните рифове до края на годината, но участниците предвиждат да ги наблюдават поне още две години. По думите на Цветков в български води ще бъдат инсталирани общо шест 7-метрови вертикални рифа и девет 12-метрови, в Румъния – осем 7-метрови, а в другите черноморски страни – по четири.

Черно море, като всеки друг морски басейн, има своите екологически проблеми свързани с човешката дейност като то е почти изолирано от Световния океан. В този случай тези проблеми са по-остри от тези в отворените морета, които имат свободен водообмен с океана. Морето ни е интензивно пренаторявано с азотни и фосфорни съединения – „антропогенна еутрофикация“, в него се изхвърлят недостатъчно пречистени отпадни води, налице е упадък на дънните водораслови общества, извършва се неконтролиран прекомерен риболов и дънно тралене, а в същото време обществеността е слабо информирана за тези процеси.

Българските партньори в международния проект са пожелали да поставят изкуствен риф и във Варненското езеро, което също е много сериозно засегнато от човешката дейност, но им е било отказано.

„Надяваме се в най-скоро време да обработим и анализираме резултатите, които ще съберем във всички страни, в които ще бъдат инсталирани тези структури. Ще имаме ясна картина за хидробиологичните показатели, което ще ни помогне за следващите стъпки за запазване чистотата на морето ни“, коментира още Цветков.

Румънският партньор по проекта – сдружението Маре Нострум, алармира, че от 26 вида риба с търговска стойност са останали едва пет, а основната причина, която учените посочват, е замърсяването от човешката дейност през последните 35 години.

Общо около 600 хил. евро е финансирането на проект РИФОВЕ – съвместна трансгранична инициатива на пет партньора от крайбрежните страни – България (Българска Фондация Биоразнообразие), Украйна (Одеския филиал на Института по биология на южните морета ), Румъния (НПО Маре Нострум), Грузия (Държавен университет „Илиа“) и Турция (Технически университет „Карадениз“).

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Кап. Иванов: Програма минимум – да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум – да…

Програма минимум - да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум - да изтеглим кораба. Това заяви пред медии кап. Венцислав Иванов, изпълнителен директор

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент