Турция разреши инженерните проучвания за „Турски поток“

южен-потокТурция издаде разрешение за инженерни проучвания в морския участък на „Турски поток”, съобщи „Газпром”. Морският участък на „Турски поток” ще се състои от четири тръби с капацитет 15,75 млрд кубометра всяка. Газопроводът ще премине 660 км в стария коридор на закрития проект „Южен поток” и 250 км в нов коридор в направление европейската част на Турция.

Предполага се, че доставката на газ по първата тръба ще бъде изцяло предназначена за удовлетворяване на потребностите на турския пазар – ще се полагат 3 км за денонощие на максимална дълбочина 2200 м..

Турската страна също потвърди, че в резултат на оценка на въздействието на околната среда, получени за турския морски участък на газопровода „Южен поток” могат да бъдат използвани при строителството на новата газотранспортна магистрала.

По предварителни разчети на „Газпром”, първата тръба на „Турски поток” ще струва 3,3 млрд евро. От корпорацията съобщиха, че се планира тръбопроводът да заработи през декември 2016 г., но турският посланик в Москва Умит Ярдъм смята, че това ще стане през 2017 г, предаде Блиц.

През април външните министри на Турция, Гърция, Македония, Сърбия и Унгария потвърдиха намерението си да участват в строителството на газопровода по новия маршрут.

Очаква се на турско гръцката граница да бъде създаден хъб и страните от Евросъюза самостоятелно ще си строят инфраструктура за доставяне на горивото на своя територия./БЛИЦ

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морското оборудване

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морско оборудване, пише в издадено от Европейската комисия мотивирано становище. В