Откриват трафик кулата в Деня на Варна

Traffic_VarnaНовият Брегови център за контрол на корабния трафик се предвижда да бъде официално открит в Деня на Варна – 15 август. Това съобщи за Дарик Златко Кузманов, шеф на дирекция „Ръководство на корабния трафик – Черно море“ в Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“.

Тази седмица се очаква обектът, разположен в Аспаруховия парк, да получи Акт 16. Около 2 месеца ще са необходими за инсталиране и пускане на системите в новата трафик кула.В центъра ще бъде разположен оперативен център за управление на морския трафик, който наблюдава и насочва корабите в морските пространства северно от нос Емине и обменя информация в реално време с Бреговия център в Бургас. Освен с антенните съоръжения и радарна система, новата рейдова кула ще разполага и с термовизионни камери, станция за метеонаблюдение и друга апаратура.

На първия етаж ще бъде разположен ситуационният център за управление при кризи. На втория ще бъде техническата зала, където ще е разположен „машинният интелект“ на сградата. Третият етаж е предвиден за оперативния център на българската част на Световната морска система за бедствия и безопасност. На последния четвърти етаж ще се намира оперативната зала за управление на корабния трафик.

Разположението на новата рейдова кула е такова, че ще осигурява пряка видимост и към новия канал, свързващ морето с езерото, както и към Аспаруховия плаж. В сравнение със старата кула е увеличено и времето за добър визуален поглед. В кулата до Морска гара при пролетно и есенно слънцестоене операторите се заслепяват. В новия брегови център на брега на канала това ще се избегне, като заслепяване ще има само в ранните сутрешни часове, обясни Златко Кузманов.

С автомобил до новия Брегови център във Варна ще се стига през Аспаруховия плаж. До кулата се предвижда да има и малък паркинг.

Паралелно с варненския, ще бъде пуснат в експлоатация и новият Брегови център в Бургас. Двете рейдови кули са с почти еднакъв архитектурен силует и не се различават особено по размери. Различно е разположението вътре и някои цветови елементи по фасадите. Бургаската кула е бяла, за да бъде в унисон с морската гара в южния град. Варненската е самостоятелен архитектурен силует, заобиколена е от зеленина и затова е с цветни ивици, обясни Кузманов.

Строителството на бреговите центрове за информационно обслужване на корабоплаването във Варна и Бургас се финансира от Оперативна програма „Транспорт 2007 – 2014 г.“ по проект „Информационна система за управление на трафика на плавателни съдове (VTMIS) – фаза 3“.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент