Реклама

Откриват трафик кулата в Деня на Варна

Traffic_VarnaНовият Брегови център за контрол на корабния трафик се предвижда да бъде официално открит в Деня на Варна – 15 август. Това съобщи за Дарик Златко Кузманов, шеф на дирекция “Ръководство на корабния трафик – Черно море” в Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”.

Тази седмица се очаква обектът, разположен в Аспаруховия парк, да получи Акт 16. Около 2 месеца ще са необходими за инсталиране и пускане на системите в новата трафик кула.В центъра ще бъде разположен оперативен център за управление на морския трафик, който наблюдава и насочва корабите в морските пространства северно от нос Емине и обменя информация в реално време с Бреговия център в Бургас. Освен с антенните съоръжения и радарна система, новата рейдова кула ще разполага и с термовизионни камери, станция за метеонаблюдение и друга апаратура.

На първия етаж ще бъде разположен ситуационният център за управление при кризи. На втория ще бъде техническата зала, където ще е разположен „машинният интелект” на сградата. Третият етаж е предвиден за оперативния център на българската част на Световната морска система за бедствия и безопасност. На последния четвърти етаж ще се намира оперативната зала за управление на корабния трафик.

Разположението на новата рейдова кула е такова, че ще осигурява пряка видимост и към новия канал, свързващ морето с езерото, както и към Аспаруховия плаж. В сравнение със старата кула е увеличено и времето за добър визуален поглед. В кулата до Морска гара при пролетно и есенно слънцестоене операторите се заслепяват. В новия брегови център на брега на канала това ще се избегне, като заслепяване ще има само в ранните сутрешни часове, обясни Златко Кузманов.

С автомобил до новия Брегови център във Варна ще се стига през Аспаруховия плаж. До кулата се предвижда да има и малък паркинг.

Паралелно с варненския, ще бъде пуснат в експлоатация и новият Брегови център в Бургас. Двете рейдови кули са с почти еднакъв архитектурен силует и не се различават особено по размери. Различно е разположението вътре и някои цветови елементи по фасадите. Бургаската кула е бяла, за да бъде в унисон с морската гара в южния град. Варненската е самостоятелен архитектурен силует, заобиколена е от зеленина и затова е с цветни ивици, обясни Кузманов.

Строителството на бреговите центрове за информационно обслужване на корабоплаването във Варна и Бургас се финансира от Оперативна програма “Транспорт 2007 – 2014 г.” по проект “Информационна система за управление на трафика на плавателни съдове (VTMIS) – фаза 3”.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

В Морско училище представиха нова специалност – „Национална и регионална морска сигурност“

Новата специалност във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Национална и регионална морска сигурност“, бе представена официално пред военнослужещи, цивилни и курсанти и студенти.

Виждали ли сте потъналите кораби във Варненското езеро? Община Варна сега разбра за тях, плаща 30 хил. лева за огледи

Община Варна се готви да плати малко над 29 хил. лева на частни фирми, които сами предлагат обследване на потънали кораби във водите на Варненското езеро, макар пълна информация

Модерна рибовъдна ферма създадоха по Програмата за морско дело и рибарство в язовир „Клокотница“

От традиционно рибно стопанство, каквото представляват всички зарибени вътрешни водоеми, наемателят на язовир „Клокотница“, „Водно строителство - Хасково“ АД, успява да създаде и

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент