Корабът „Персенк“ стана най-новото попълнение в състава на Параходство БМФ

  На 22 юни 2015 г. в Нантонг, Китай, бе вдигнат флагът на моторния кораб „Персенк“ – най-новото попълнение в състава на Параходство „Български морски флот“ АД, съобщиха пред  Maritime.bg от компанията. Първият капитан на кораба е Стоян Хубенов, а първият главен механик – Димчо Чипов. По време на първия си рейс с български екипаж ще посети три китайски товарни пристанища и ще поеме курс към пристанища в региона на Средиземно море.
Корабът е построен през м. октомври 2010 г. в корабостроителницата Chengxi Shipyard Jiangyin, Китай (IMO: 9578995), като до сега бе нает на беърбоут-чартър от голямата шипингова компания Cosco Bulk Carrier. Дължината на кораба е 176,2 метра, широчината – 26 метра, а товароподемността (Summer DWT) – 30 361 тона. Главният му двигател е с мощност 8676 к.с., което позволява на кораба да развива скорост над 14 възла. Класификационната организация, която наблюдава „Персенк“, е Lloyd’s Shipping Register, а корабът е ригистриран под флага на Малта.

С приемането на „Персенк“, Параходство БМФ АД продължава курса на обновление на корабния парк. На 1 април 2015 г. в Шанхай, Китай, бе вдигнат флагът на моторния кораб „Белмекен“, който е еднотипен на „Персенк“.

През миналата година компанията подписа договор с китайска корабостроителница за строителството на четири (плюс опция за още два) бълкера с дедуейт 42 300 тона. Вече е потвърдено строителството на петия и на шестия кораб от серията.

Новопридобитият кораб „Персенк“ е третият в историята на Параходство БМФ АД с това име. 

Първият български морски търговски кораб с името „Персенк”

20 август 1965 г. В Кристиансанд, Норвегия, екипаж с капитан Георги Дюлгеров и с главен механик Богдан Проданов приема закупения за нуждите на ДТП „Тексим” рудовоз „Акамар” (по-късно в Параходство БМФ плава под името „Персенк”). Корабът е построен през 1957 г. в Ла Сена, Франция, с товароподемност 14 650 тона. В състава на Параходство БМФ е до 7 ноември 1980 г., когато е продаден на гръцка фирма.

Вторият български морски търговски кораб с името „Персенк” 

17 март 1998 г. От малката докова камера на Варненската корабостроителница изплава на вода четвъртият 13 900-тонен кораб за насипни товари (строителен номер 714), предназначен за Параходство БМФ. Корабът получава името „Персенк” (IMO: 9132519). Съкращаването с около месец на срока за издаването му се налага поради изискването на чартиращата фирма „Каргил” да го получи до края на месец май 1998 г. „Персенк” е в състава на БМФ до 12 август 2008 г., когато е продаден на турска компания. 

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Българо-румънски енергиен остров в Черно море носи 6 млрд. евро приходи и над 20 хил. нови работни места

Енергиен остров в Черно море, изграден съвместно от Румъния и България, би улеснил разгръщането на мултигигаватов офшорен вятърен капацитет, като същевременно ще избегне

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент