Холандски кораб ще изследва водите край българския бряг

EC231547Правителството разреши пребиваването на научно-изследователския кораб „Pelagia”, плаващ под флага на Кралство Нидерландия, в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на България в периода от 1 до 17 септември т. г. Корабът ще бъде на океанографска експедиция във връзка с реализацията на проект по програмата PHOXY, съобщиха от МС.

Основна цел на проекта е да се проучи взаимодействието между някои химични елементи в различните окислително-редукционни слоеве, динамиката в тези слоеве и зависимостта им от влиянието на богатите на кислород води от Босфора и големите северни реки, опазването на органичната материя.

Научните изследвания са изключително за мирни цели и за разширяване на познанията за морската среда. Проучванията ще се извършват с безопасни методи и средства. Дейностите по реализацията на проекта се финансират от организацията за научни изследвания на Нидерландия и Европейския съвет за научни изследвания (ERC).

Освен учени от Университета в Утрехт, в експедицията участват и партньори от САЩ, Румъния и Турция.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Българо-румънски енергиен остров в Черно море носи 6 млрд. евро приходи и над 20 хил. нови работни места

Енергиен остров в Черно море, изграден съвместно от Румъния и България, би улеснил разгръщането на мултигигаватов офшорен вятърен капацитет, като същевременно ще избегне

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент