Честваме Деня на река Дунав

Фото: ИАППД
Фото: ИАППД

Ежегодно на 29-ти юни отбелязваме международния Ден на река Дунав, който е празник за една по-безопасна и чиста река като резултат от партньорството на всички придунавски страни.

Независимо от различните ни националности, културa и история, всички ние имаме една отговорност – да защитаваме този ценен природен ресурс и да го развиваме рационално. Провеждането на събития, свързани с Деня на р. Дунав имат за цел да насочват нашето внимание към разумното използване и защитаването на реката, растителните и животинските й видове и как да си сътрудничим в името на общата кауза.

Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“ (ИАППД) напомня за Деня на реката, която e не само фактор с важна стратегическа и икономическа роля, но и природно богатство, около което се заражда и развива обществен живот.

Още римляните са се препитавали от Дунава, полагали са грижи за охрана и стопанисване. След това режимът на корабоплаването и поддържането на корабоплавателния път е обект на редица международни нормативни актове.

През 1949 г. влиза в сила Конвенцията за режима на корабоплаване по река Дунав, съгласно която всички дунавски държави се задължават да поддържат своите участъци в плавателно състояние.

На 29-ти юни (понеделник) всеки ще има възможност да посети сградата на ИАППД и да получи стикер, с който да изразим нашата загриженост и отношение към нашата река, съобщиха от агенцията пред Maritime.bg.
Stiker
Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент