Туризмът е отговорен за замърсяването в крайбрежната зона на морето

zamarsyavane-lz-yachtingМорските участъци, които са превърнати в пристанища са с по-беден състав на флора и фауна. Това каза пред „Фокус” хидробиологът Иван Трайков.

„През туристическия сезон има покачване на замърсяването на Черно море поради струпването на по-голямо количество хора по крайбрежието”, обясни той като допълни, че този ефект на локално замърсяване е по-силен там, където има концентриране на по-голям брой туристи.

„Има опасност за морските обитатели”, заяви той. Според него най-засегнати от замърсяване са участъците, които са в затворени заливи места, които са оградени с буни или превърнати в яхтени пристанища и те обикновено са с доста по-беден състав на флората и фауната.

„Това е така поради факта, че водообмена с морето там е по-затруднен и концентрацията на замърсителите е по-висока и кислородния режим е по-нисък или влошен в тези места”, допълни Иван Трайков.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Кап. Иванов: Програма минимум – да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум – да…

Програма минимум - да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум - да изтеглим кораба. Това заяви пред медии кап. Венцислав Иванов, изпълнителен директор

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент