Южнокореец е новият генсек на IMO

IMOМеждународната морска организация (IMO) има нов генерален секретар. Поста, на 1 януари 2016 г., ще поеме Ки-так Лим, който е родом от Република Корея. Преди това обаче е необходимо одобрението от Асамблеята на IMO през ноември т.г.

В момента Ки-так Лим е президент на Busan Port Authority, бил е зам.-постоянен представител в IMO от 2006 до 2009 г., бил е и председател на подкомитета по FSI от 2002 до 2004 година.

Maritime.bg припомня, че това е втори и вече успешен опит на Република Корея да издигне свой кандидат за поста на върха в IMO.

Лим е роден в Масан, Геонгсангнам, един от най-големите пристанищни градове в Република Корея. Учи в Корейския морски университет в Бусан, като се дипломира през 1977 г. Кариерата си на море започва в компания Sanko Shipping Co. През 1985 г. започва работа в корейската морска и пристанищна администрация, като същевременно продължава обучението си в университета Йонсей, където получава магистърска степен. Завършва и Световния морски университет.

Lim-ki-TackЗа поста на сегашния генерален секретар Коджи Секимидзу се бориха общо шестима кандидати. По информация на Maritime.bg са били проведени общо три тура на изборите, като в последния изборът е бил между Ки-так Лим и Андреас Нордсет (Дания). Мандатът на Ки-так е четиригодишен.

Maritime.bg припомня, че за първи път имаше кандидат за генерален секретар на IMO от Руската федерация. В „битката” се включи заместник-директорът на руския Департамент за политики в областта на морския и речен транспорт Виталий Клюев. Русия е държава-членка на IMO още от създаването й. Мотивите за участие в избирането на нов генсек на руския кандидат са свързани с опитите на някои държави-членки да направят IMO платформа за предубедени дискусии, в резултат на опити за борба на световните пазари. Руският кандидат бе обещал, че ще гарантира вземането на балансирани решения. На вотът, който се проведе преди ден, Клюев е достигнал до втория тур.

Освен Клюев за поста се бориха още Андреас Крисостому (Кипър), Максимо Мехя (Филипини), Андреас Нордсет (Дания), Джувенал Шиунду (Кения).

Maritime.bg припомня, че през миналата година настоящият генсек Коджи Секимизу посети България. У нас той получи почетно звание „доктор хонорис кауза на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Той откри най-новата лаборатория в Морско училище и изнесе академично слово, в което изрази своята увереност, че развитието на морската индустрия е пряко свързано с подобряване на морското образование.

Четете още тук: Кой иска да стане генсек на IMO?

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент