5 хил. долара глоба за скок от риболовен кораб

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Бреговата охрана на САЩ наложи глоба на пасажер, който е скочил от борда на нает риболовен съд.

Мъжът решил да се пошегува с приятелите си, които също са били на кораб BASS TUB, засилил се и се гмурнал във водите край плажа Муир, докато съдът е на ход.

Екипажът на кораба успява в рамките на няколко минути да го извади от водите. Бреговата охрана, в разпространено до медиите съобщение, подчертава, че екипажите на плавателните съдове са отговорни за безопасността на пасажерите и в този случай моряците са били принудени да отклонят вниманието си от безопасната експлоатация на кораба за да окажат съдействие на решилия да се шегува.

От Бреговата охрана подчертават още, че е имало реална опасност пасажерът да пострада. Заради шегата американецът ще се раздели със сума от 5 000 долара, а максималното наказание, според Морският закон на САЩ (46 Щатски кодекс, Глава 2302), е в размер до 30 000 долара.

Колко ще ви глобят у нас, ако предприемете такива своеволия? Отговорът е, че няма да бъдете наказани, тъй като към момента в родното законодателство подобни разпоредби липсват. Морските власти у нас често са принудени да извършват спасителни операции, които са предизвикани най-често от своеволия и безразсъдни действия на граждани. Maritime.bg припомня, че през 2012 г. в Морска администрация имаше идея за промяна на разпоредби, чрез които да се въведат солени глоби за нарушители, които не спазват забрани, но тези предложения бяха отхвърлени.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент