430 заявки за посещения на пътнически кораби в Русе

dunav-tursОбщо 4800 американски круизни туристи са посетили Русе през първите шест месеца на тази година, като те съставляват най-многобройната група по р. Дунав. Това съобщи директорът на „Речен надзор – Русе” към ИА „Морска администрация” кап. Иван Жеков, цитиран от Монитор.

Данните сочат, че следващи по численост са германците – 3300 души, и канадците – 1500 туристи.

На дунавския бряг край Русе през първото полугодие са акостирали 1600 плавателни съда. От тях 103 са круизните, а останалите са самоходни и несамоходни кораби и тласкачи. Според направените заявки се очаква бумът на посещения с круизни туристи да бъде през юли и август, когато е най-силният сезон.

Капитан Жеков припомни, че тази година се очаква край Русе да акостират рекорден брой круизни кораби. Заявки от туристически агенции има за 430 посещения, което е със 100 повече в сравнение с миналата година.

„Засега нямаме основания да смятаме, че маловодието през лятото ще създаде пречки за круизния туризъм. Дунав обаче е непредвидима река”, посочи директорът. Той обясни, че дори воден стоеж от 200 сантиметра спрямо условната кота „нула” не може да създаде проблеми за круизните кораби. За цялата година се очаква край Русе да акостират круизни кораби с над 40 000 туристи.

От българските пристанища туроператорите предпочитат най-много Русе. Данните от предишни години сочат, че във Видин спират двойно по-малко круизни туристи. По-нисък е интересът към Свищов и незначителен към Силистра.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Преди 60 години е създаден Дивизион патрулни кораби към Военноморска база – Бургас

Преди 60 години на днешната дата е създаден Дивизион патрулни кораби към Военноморска база – Бургас. На 2 юни 1963 г. е вдигнат флагът на първия от новодоставените шест

Китай стартира първи морски проект за улавяне и съхранение на въглероден диоксид

Началото на първи пилотен демонстрационен проект в Китай за улавяне и съхранение на въглероден диоксид, обяви Китайската национална офшорна петролна корпорация (CNOOC).