7 мита за моряците

moryakРедица специализирани електронни сайтове, сред които Maritime.bg, продължават инициативата за популяризиране работата на море. Целта е да се разпространят максимално ясно и достъпно за широката публика факти, които представят морската индустрия в нейната истинска светлина. Представяме 7 популярни мита за работещите на море.

1) Моряците получават огромни заплати
Това е един от най-разпространените митове. Смята се, че моряците получават огромни заплати, но фактите са по-различни. Средствата, които моряците получават са по-високи (понякога в пъти) от тези, които се заплащат на брега, но замисляли ли сте се какво е да не виждате семейството, близките и приятелите си с месеци? Полаганият от моряците труд често е във високорискова среда, изключително натоварващ и поглъщаш цялото ви съзнание. Кой освен моряците живее и работи на едно и също място в продължение на месеци? Въпреки това работата на море е изключително интересна, динамична и със сигурност много по-отговорна от някои брегови дейности. Без моряци, без корабоплаване – няма икономика и търговия! Над 90% от световната търговия се крепи именно на морската индустрия и работещите малко над 1,5 млн. моряци в нея.

2) Моряците са постоянно пияни
В световен мащаб е възприета абсолютно невярната теза, че работещите на море консумират постоянно алкохол. Игнорира се факта, че на по-голямата част от корабите консумацията на алкохолни напитки е абсолютно забранена или сведена до минимум – по време на празници и в ограничени количества. Работата на кораб е изключително отговорна. Смятате ли, че някой ще си позволи да консумира алкохол докато управлява плавателен съд за десетки милиони, натоварен с товар – понякога за стотици милиони, рискувайки собствения си живот и живота на своите колеги – неговото морско семейство за месеци?

3) Моряците имат жена/приятелка във всяко пристанище
С една дума – минало! Времето прекарано без семейството не отслабва връзките в него, напротив – заздравява ги. За разлика от много други, моряците знаят какво означават думите: „Някой специален ме очаква вкъщи!“.

4) Пирати постоянно застрашават живота на моряците
Да, знаем, че сте гледали филмите „Капитан Филипс“ и „Карибски пирати“, че сте чели новини за пиратски отвличания. Не във всички морета и океани има пирати! Международната общност отдавна полага максимални усилия за противодействие на пиратските групировки, най-често действащи в районите около Сомалия. На борда на корабите вече има въоръжена охрана, разработени са редица съоръжения, които осигуряват пряката защита на плавателния съд.

5) Моряците виждат свят и постоянно се разхождат
Да и не! Моряците имат възможност да посетят много страни, но в съвременното корабоплаване – т.нар. „разходки“ се свеждат до минимум. В най-добрите случаи съвременните кораби остават в пристанищата до няколко дни. Това, че моряците посещават много пристанища не означава, че имат лукса и възможността да разгледат всичко, което искат.

6) Моряците са 6 месеца извън дома
Универсалната идея, че моряците работят 6 месеца и почиват още толкова, отдавна е мит. Този режим може да бъде на 4 месеца, може да бъде и 2 или според пряката договорка на всеки моряк, според неговия ранг и компанията, в която работи.

7) Моряците са нискообразовани
Широката общественост смята моряците за нискообразовани, но истината е коренно различна. Всички длъжности на кораба изискват високо подготвени специалисти – теоретично и практически, които са силно мотивирани. Подготовката на моряците е изключително интензивна, у нас – някои морски специалисти се готвят по 10 години – 5 години в средно-специално училище и още толкова във ВУЗ. Моряшката професия е свързана с постоянно усъвършенстване, обучения, преминаване на курсове и изпити.

У нас морско образование можете да получите във Варненска морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“ и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“. Посетете страниците на двата образователни центъра, посетете учебните заведения и се запознайте с условията и начините за кандидатстване.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Георги Гвоздейков: Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети

Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети, заяви новият министър на транспорта и съобщенията инж. Георги Гвоздейков на церемонията по приемане на

ТУ – Варна представи разработки в Хървия по проект за дигитализация при подготовката на морски специалисти

В Република Хърватия се проведе заключителната международна партньорска среща по проект DERIN (Digital Education Readiness in Maritime and Inland Navigation), финансиран по

Депутатите избраха ново правителство, Георги Гвоздейков е транспортен министър

Народното събрание гласува днес състав на Министерски съвет. Той става факт след обединение между коалициите ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ. За министър на транспорта и съобщенията