7 мита за моряците

moryakРедица специализирани електронни сайтове, сред които Maritime.bg, продължават инициативата за популяризиране работата на море. Целта е да се разпространят максимално ясно и достъпно за широката публика факти, които представят морската индустрия в нейната истинска светлина. Представяме 7 популярни мита за работещите на море.

1) Моряците получават огромни заплати
Това е един от най-разпространените митове. Смята се, че моряците получават огромни заплати, но фактите са по-различни. Средствата, които моряците получават са по-високи (понякога в пъти) от тези, които се заплащат на брега, но замисляли ли сте се какво е да не виждате семейството, близките и приятелите си с месеци? Полаганият от моряците труд често е във високорискова среда, изключително натоварващ и поглъщаш цялото ви съзнание. Кой освен моряците живее и работи на едно и също място в продължение на месеци? Въпреки това работата на море е изключително интересна, динамична и със сигурност много по-отговорна от някои брегови дейности. Без моряци, без корабоплаване – няма икономика и търговия! Над 90% от световната търговия се крепи именно на морската индустрия и работещите малко над 1,5 млн. моряци в нея.

2) Моряците са постоянно пияни
В световен мащаб е възприета абсолютно невярната теза, че работещите на море консумират постоянно алкохол. Игнорира се факта, че на по-голямата част от корабите консумацията на алкохолни напитки е абсолютно забранена или сведена до минимум – по време на празници и в ограничени количества. Работата на кораб е изключително отговорна. Смятате ли, че някой ще си позволи да консумира алкохол докато управлява плавателен съд за десетки милиони, натоварен с товар – понякога за стотици милиони, рискувайки собствения си живот и живота на своите колеги – неговото морско семейство за месеци?

3) Моряците имат жена/приятелка във всяко пристанище
С една дума – минало! Времето прекарано без семейството не отслабва връзките в него, напротив – заздравява ги. За разлика от много други, моряците знаят какво означават думите: „Някой специален ме очаква вкъщи!“.

4) Пирати постоянно застрашават живота на моряците
Да, знаем, че сте гледали филмите „Капитан Филипс“ и „Карибски пирати“, че сте чели новини за пиратски отвличания. Не във всички морета и океани има пирати! Международната общност отдавна полага максимални усилия за противодействие на пиратските групировки, най-често действащи в районите около Сомалия. На борда на корабите вече има въоръжена охрана, разработени са редица съоръжения, които осигуряват пряката защита на плавателния съд.

5) Моряците виждат свят и постоянно се разхождат
Да и не! Моряците имат възможност да посетят много страни, но в съвременното корабоплаване – т.нар. „разходки“ се свеждат до минимум. В най-добрите случаи съвременните кораби остават в пристанищата до няколко дни. Това, че моряците посещават много пристанища не означава, че имат лукса и възможността да разгледат всичко, което искат.

6) Моряците са 6 месеца извън дома
Универсалната идея, че моряците работят 6 месеца и почиват още толкова, отдавна е мит. Този режим може да бъде на 4 месеца, може да бъде и 2 или според пряката договорка на всеки моряк, според неговия ранг и компанията, в която работи.

7) Моряците са нискообразовани
Широката общественост смята моряците за нискообразовани, но истината е коренно различна. Всички длъжности на кораба изискват високо подготвени специалисти – теоретично и практически, които са силно мотивирани. Подготовката на моряците е изключително интензивна, у нас – някои морски специалисти се готвят по 10 години – 5 години в средно-специално училище и още толкова във ВУЗ. Моряшката професия е свързана с постоянно усъвършенстване, обучения, преминаване на курсове и изпити.

У нас морско образование можете да получите във Варненска морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“ и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“. Посетете страниците на двата образователни центъра, посетете учебните заведения и се запознайте с условията и начините за кандидатстване.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Затвор грози бившия президент на Аржентина за шпионажа срещу роднините на екипажа на подводница ARA San Juan

Бившият президент на Аржентина Маурисио Макри обяви, че няма да прави заявления и към момента няма да се яви пред съда по повод обвиненията за предполагаем шпионаж, разпореден

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент