Китай вдигна забраната за най-големите бълкери в света

36426

Китай вдигна забраната за влизане в пристанищата на страната на най-големите бълкери в света – гигантите на бразилската минна корпорация Vale SA.

Maritime.bg припомня, че Поднебесното царство забрани достъп на тези кораби преди повече от три години. Четири пристанища – Qingdao, Dalian, Tangshan Caofeidian и Ningbo, вече ще приемат бълкерите на Vale, след като те преминаха техническа стандартизация, съобщават в съобщение до медиите от местната комисия за развитие и реформи.

В началото на 2012 г. Китай наложи забрана за влизане на корабите, с дедуейт 400 хил. тона, заради притеснения за сигурността, което на практика блокира инвестиция от 4 млрд. долара на бразилската корпорация Vale, която заложи на мега-проекта изключителни надежди, тъй като корабите от този тип й осигуряват значително намаляване на разходите за превоз на желязна руда до Китай.

През септември м.г. стана ясно, че Китай – през COSCO, и Vale са подписали споразумение, с което на практика бразилският гигант се задължава да отдава и продаде част от корабите си.

Такъв е случаят с кораб YUAN ZHUO HAI, който вече е собственост на China Ore Shipping, подразделение на COSCO, и който преди няколко дни застана в терминал Dongjiakou на пристанище Qingdao.


Maritime.bg – Свят / Видео

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент