Божидар Лукарски: В София се сещаме, че имаме море, само като дойде време за плаж

news-2256-3280
В София не се сещаме, че имаме море, освен когато дойде време за плаж. Това каза във Варна министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на среща с местния бизнес, предаде репортер на Maritime.bg. По думите му морският бизнес е сериозен отрасъл, който е структуроопределящ. Коментарът на министъра дойде, след като представители на морския сектор изразиха недоволство, че през последните две десетилетия държавата е загърбила морската индустрия.

Представители на сектора алармираха, че състоянието му е критично, част от малките и средните предприятия са фалирали или са изправени пред фалит. Коментирано бе и предстоящото изграждане на Интермодален терминал в града, което според бизнеса е закъсняло, а конкурентното пристанище в Констанца вече е наложен и труднопреодолим лидер в Черно море.

За пример пред министъра на икономиката бе представен подходът на гръцкото правителство, което разработва различни програми и има специално отношение към морската индустрия. Представители на сектора се оплакаха и от липсата на подкрепа за корабостроенето и кораборемонта, за които ред правителства обещаваха, че ще има такава.

От своя страна министър Лукарски коментира, че ще възложи на екипа си разглеждане на въпросите, свързани с еврофинансиране за морския бизнес.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент