В Русе работи кораб по проект WANDA

Специализиран румънски кораб, построен в Норвегия, е доставен по проект WANDA. По него партньори са АППД – Русе и Гюргево. Той идва всеки работен ден в 9 часа от началото на август на русенското пристанище, за да събира отпадните води на преминаващите и акостирали плавателни съдове. Всичко това ще се случва безплатно до 30 август.

Марчел Негру – мениджър на проект WANDA в Гюргево сподели пред RuseInfo, че целта на проекта е хармонизиране законодателството на държавите по поречието на Дунава в областта на опазването чистотата на реката. В момента се провежда пилотна работа в района, както и в Бая /Унгария/, Виена /Австрия/, Тулча и Галац /Румъния/. Ще се прецени какво количество отпадни води се генерира и може да се обработи в даден период от преминаващите кораби, за да се разработи съответна система в дунавските страни за събиране. В тази връзка ще се направи предложение за нова конвенция до Дунавската комисия, която да обхване и страните – нечленки на ЕС. След това държавите ще се задължат да осигурят такива кораби със съоръжения, за да се опазва чистотата на реката.

„На пристанище Гюргево разполагаме с т.нар. „стационарен кораб”, който е закотвен на брега. Този съд отива и разтоварва там отпадните води. Те се преработват в инсталации на борда му и близо 70% от пречистената вода се връща обратно в река Дунав.” Ползва се немска технология, а твърдият отпадък се предава на съответна сертифицирана румънска фирма.

Корабът има още много възможности за действие при екстремни ситуации, които бяха демонстрирани в Русе. Той може да се използва за гасене на пожари. Съдът има и уредба, която може да влезе в употреба при нефтени разливи и опъване на бонови заграждения.

maritime.port.bg – България / Дунав

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент