Зоопланктонът яде пластмаса, пречи на нормалното му функциониране

plankton1Учени за пръв път успяха да заснемат как зоопланктон се храни с парченца пластмаса. За записа, получил наградата Atkins CIWEM като филм на годината за околната среда, съобщава сп. „Ню сайънтист“, предаде БТА.

Режисьорът Верити Уайт е заснел филма под микроскоп, работейки в Плимутската лаборатория по океанология. Учените са пуснали при копеподи (малки ракообразни с дължина от няколко милиметра) миниатюрни топченца (7-30 микрометра в диаметър) от флуоресцентен полистирол и са наблюдавали какво количество от тях попада в организма им. По принцип представителите на зоопланктона се хранят с водорасли.

Колопедите избират необходимите им видове храна с помощта на химически и тактилни рецептори. Тези рецептори обаче не са попречили на зоопланктона да поглъща парченца от пластмасата. Снимките на филма са отнели около 3 часа и през цялото време топчетата са влизали и излизали от организма на копеподите.

Според наблюденията на биолога Матю Коул, понякога дребните морски организми отделят пластмасата след няколко часа, но при липсата на достъп до храни този срок може да е и 5-6 дни.

Пластмасата пречи на нормалното функциониране на организма, копеподите започват по-бавно да преработват водораслите, което застрашава оцеляването им.

През декември 2014 г. учени изчислиха, че в световния океан има най-малко 5,25 трилиона пластмасови парчета, които тежат около 269 000 тона. В крайбрежните води преобладават големите късове, а в открито море – микрофрагментите.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент