5 факта за заловените сомалийски пирати

piratstvo-somaliya66 сомалийски затворници, обвинени в пиратство, са участвали в анкета, организирана от UNODC и Oceans Beyond Piracy. Мъжете са анкетирани в затворите Хардесия, Сомалиленд, Босано в Пунтланд и Монтане на Сайшелските острови.

Изследването има за цел да се установят факторите, които тласкат сомалийците към пиратството и откриване на най-възпиращите ги фактори.

Организаторите на проучването подчертават дебело, че резултатите от него следва да се разглеждат през призмата на това, че анкетираните все пак са затворници, а проучването не следва да се отчита като напълно неутрално.

Пиратите са попитани за мотивите, които са ги накарали да поемат по този път, както и за плановете им след излизане от затвора.

„Проучването показа, че международните усилия на военноморските сили, семейството, общественото неодобрение и затвора са най-възпиращите ефекти пред бъдещите пирати. Икономическият натиск и незаконният риболов пък са основните причини даден човек да се включи в пиратска група“, коментира Конър Сейл, директор на фондация One Earth Future, ръководител на изследването.

Снимка: Румен Сарандев, Maritime.bg
Снимка: Румен Сарандев, Maritime.bg

• Лошите икономически условия и бедността са отчетени като основна причина за участие в пиратски нападения.

• Пиратите съобщават, че са много повлияни от затвора. Изразяват силно желание да избегнат повторно влизане зад решетките.

• Международните военноморски мисии, повече от всяка друга дейност за борба с пиратството, са посочени като основния възпиращ ефект. Наличието на въоръжена охрана на борда на корабите също е сред най-възпиращите ефекти, твърдят анкетираните.

• Значителен брой затворници отхвърлят понятието пират или пиратство, като твърдят, че те са били рибари и не признават участието си в пиратски нападения.

• Анкетираните твърдят, че много пирати се отказват от участието си в групи. Като доминиращ факт за тях било семейството и общественият натиск. Незаконният риболов е единствената рационализация за пиратството.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент