Кораб заседна край Свищов

Фото: ИАППД
Фото: ИАППД

Плавателен съд е заседнал в р. Дунав край Свищов заради ниското ниво на реката, съобщиха от „Параходство българско речно плаване“. В момента се водят разговори с кораба за излизане от ситуацията, предаде Дарик.

Нивото на реката при Русе днес е 125 см и продължава да спада, съобщи директорът на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ (АППД) Павлин Цонев. Той уточни, че въпреки ниското ниво, е регистриран само един праг – при Белене. Там, обаче критичният участък е с дължина около 20 км и се наблюдава непрекъснато от няколко седмици.

Хидрографският кораб „Вит“ е разположен в района и прави замервания, за да се предоставя навременна и точна информация на корабоплавателите. За удълбочаване на критичните зони не може да се говори, единственото което се прави е корекция на фарватера, обясни Цонев.

Замервания се правят редовно и в другите критични участъци – край островите Батин, Вардим, край с. Попина. За жалост не се очертава подобряване на ситуацията, защото в горния участък на Дунав не се очакват валежи.

Директорът на АППД Павлин Цонев съобщи, че по новите оперативни програми се кандидатства за драгажно обоудване, което да помага в подобни ситуации, но доставката му се очаква след 2-3 години.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент