Въведоха режим на преминаване край о. Белене в Дунав

Новите плаващи навигационни знаци.
Новите плаващи навигационни знаци.

През плитчините на Дунав край остров Белене бе въведен режим за преминаване на корабите през участъка.

Тъй като ширината на фарватера там е стеснена до 70-80 метра, корабите трябва да преминават с не повече от две секции, съобщиха от дирекцията „Речен надзор” в Русе към агенцията „Морска администрация”, предаде Монитор. Тласкачите, които придвижват по Дунав повече секции, могат да предприемат провлачване през прага на една или на две секции или да изчакат прехвърляне на товара на друг съд.

В критичния участък вчера изчакваха да преминат 16 тласкача с 92 секции и 8 самоходни съда. Нивото на реката засега не създава проблеми за круизните кораби, тъй като те имат дълбочина на газене по-малка от 180 сантиметра, а ограничението важи за съдове с газене над 190 сантиметра.

От Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав съобщиха, че хидрографският кораб „Вит” се намира в района на прага и търси по-добри дълбочини.

Специалисти коментират, че в момента маловодието по Дунав създава проблеми за корабоплаването в долното течение, но не е от най-опасните. Те припомнят ситуацията през 2003 г., когато са измерени нива под условната кота „нула”. Тогава край остров Батин са изчаквали подобряване на обстановката над 100 кораба и конвоя.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент