Изграждането на интермодален терминал в Русе е приоритетен проект

blok-vlak-port-ruse

ДП „Национална компания железопътна инфраструктура” съобщи на заинтересованите физически и юридически лица за представена информация за обществен достъп за преценка необходимост от Оценка на въздействието върху околната среда за „Изграждане на интермодален терминал в Северен централен район на планиране в България- Русе”.

Заинтересованите лица могат да изразят становище до края на юли в Община Русе отдел „Екология“, информират още от НКЖИ, цитирани от ДунавМост.

Припомняме, че вече са извършени предпроектни проучвания, чрез които са определени няколко варианта за местоположението на терминала. Отчетено бе, че най-удачна е „Площадка C“ – на територия на бившата разпределителна гара Русе изток. По този начин терминалът изцяло ще се вмести в границите на терен собственост на ДП „НКЖИ“, ще има пряк достъп до всички ж.п. направления и изграден пътен подход до самия терминал. Оказа се обаче, че съществуващата ж.п. връзка с Дунав мост и гара Русе север е демонтирана.

Вече е изготвено и изпратено уведомление до националните администрации, местните институции и експлоатационните дружества за инвестиционното предложение за изграждане на терминала в съответствие с нормативните регулации. До края на месеца трябва да излязат и справките от Министерство на културата и Регионален исторически музей – Русе за евентуалното наличие на обекти, предмет на археологическо-културно наследство и необходимостта от предварително теренно археологично проучване.

Самото изграждане на интермодалния терминал е включено в приоритетния списък с проекти за финансиране по новата ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“.

По предварителни разчети, то трябва да се случи между 2016 и 2018 г. Индикативната инвестиционна стойност е 43 млн. лв.

По предварителни разчети той ще е с максимален капацитет 115 200 TEU, с дължина 992 м., широчина 128 м., обща площ на пътните настилки 80 093 кв. м., обща дължина на железния път 7 420 м. и обща площ 12.4 ха.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент