Художници в подкрепа на опазването на рибата в Черно море

nosht-na-hudojnicite-varnaМалки, големи и още по-големи художници от Варна, музиканти, приятели на изобразителното изкуство и джаз импровизациите отново се събират на творческа среща край брега на морето в поредната „Нощ на художниците”. Петото издание на арт инициативата на сдружение „Дедал” е на 25 юли (събота) от 18 часа на плочата на Яхт клуб „Капитан Георги Георгиев” на Морска гара Варна. Организаторите са подготвили интересна тема – „Буквалната риба”. Ще се рисуват карикатури, шаржове, хуморески и портрети на реални хора, представени като морски обитатели. Форматът на творбите е A4, техниката – свободна. От арт сдружение „Дедал” информираха, че поредната творческа инициатива има за цел не само да отключи фантазията и въображението на художниците, но и да насочи вниманието на широката общественост към една доста сериозна екологична тема – драстичното намаляване на рибните ресурси в Черно море и тоталното изчезване от нашето крайбрежие на накои видове риба с икономическо значение за страната.
Изчезне ли рибата и мрежите на рибарите остават празни. Това е крах за рибарските задруги по цялото Черноморие и за цели фамилии, чийто живот е пряко обвързан с морето и улова, обясняват от „Дедал”. Акцията на художниците от сдружениетоотново е в подкрепа на рибарите от „Карантината”, опазването на техния поминък, както и на уникалната урбанистика на рибарското селище, което вече е част от съществуващата „Зона култура”. Рибарите от задругата ще се включат в нощта на художниците, ставайки модели за карикатурите, герои от шаржовете и хумореските, а защо не и художници на някои от творбите.
За най-малките артисти, които правят първите си стъпки в рисуването, са подготвени шаблони на риби, в които децата ще могат да правят колажи от стари вестници. Организаторите са замислили готовите произведения да бъдат изложени още същата вечер на специално приготвено пано – аквариум. Събитието има и дрескод. Всички участници ще получат на входа шапка от вестник, на която ще бъде изрисувана емблемата на събитието – стилизирана риба с моряшка фанелка. Освен артистите от школа „Дедал” в нощта на художниците ще се включат и 50 деца и младежи от Беларус, които в момента са на пленер в Кранево.
Вечерта ще завърши с джем сешън – джаз, блус и фънк, с участието на Георги Великов, Кристияна Георгиева, Добромир Костадинов, Християн Христов – всички от школата по перкусии в „Дедал”, гост музикантите Пламен Пеев (барабани), Иво Вълчев(бас) и Георги Харизанов(китара), обединени в групата Funkallero, която ще предложи фънк и джаз-рок, формациите Funkaround и Таратор, а също и свободни музиканти. Нощта на художниците се осъществява с подкрепата на дирекцията за социално подпомагане в Община Варна, Фондация „Америка за България”, „Солвей Соди” АД и „Пристанище Варна” ЕАД.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент