MSC ORCHESTRA ще посети Пристанище Бургас

Активната маркетингова политика на държавния оператор „Пристанище Бургас” ЕАД в синхрон с целенасочените действия и мерки на заинтересованите страни /държавни и частни/ за развитието на круизния сектор в порт Бургас дават своите първи резултати.

Най-големият европейски круизен оператор – МSC Mediterranean Shipping Company S.A., който е един от малкото останал да оперира в района на Черно море, съгласува за 12-ти и 23-ти октомври две нови посещения на своя флагмански кораб – MSC ORCHESTRA. Имайки предвид и планираното за 16-ти октомври акостиране на МSС SINFONIA, следва да отбележим функционалността на Морска гара Бургас като спомагаща за чувствителното увеличаване на туристопотока през летния сезон. Над 7 700 пасажера и 3500 членове на екипажите на корабите ще имат възможността да оценят красотата на българското Черноморие и бургаското гостоприемството в самия край на летния сезон.

За успешната договореност на тези нови посещения основна роля изиграха работните срещи между ръководството на порта и управляващите директори на щвейцарската компания – Пиерлуиджи Сопрано и Роберто Туци в Брюксел и Задар, Хърватска. След избора на Порт Бургас за член на най-голямата световна круизна Асоциация „MedCruise” осъществяването на дългосрочната стратегия за пасажерското развитие на пристанището навлезе в нов качествен етап благодарение и на утвърдените позиции и авторитет на организацията.

„Не мога да не изразя изключителната си удовлетвореност от факта за четирите посещения на корабите на MSC Cruises – две на 294 метровия MSC ORCHESTRA и две на 252 метровия МSС SINFONIА. Предвид тоталния отказ поради украинската криза на предварително съгласуваните визити в порта от големите кораби на „Royal Caribbean” и „Carnival”, предстоящото круизно обслужване на европейския круизен оператор доказва, че сме избрали верния и правилен начин за преодоляване на кризата. Комплексното оптимизиране от началото на годината на дисбурсмента – цената за посещение /пасажерско обслужване, държавни такси и морско-техническите услуги/, в съчетание с отличните терминални характеристики безспорно спомогнаха при мотивацията ни пред MSC Cruises да ни избере”, коментира Диян Димов, изпълнителен директор на „Пристанище Бургас” ЕАД.

За привличането на круизи в Бургас допринасят и усилията за модернизиране и благоустрояване на пространството около Морска гара и реконструкцията на Магазия 1/Морски културен център/, което чувствително ще промени облика на територията, включително и чрез надграждане на пасажерската функционалност, като втори пасажерски и каботажен терминал.

С цел запазване и увеличаване и на товаро-разтоварния капацитет на държавния оператор се реализират и няколко големи инфраструктурни обекти на активната експлоатационна територия – рехабилитация на подкранови пътища, настилки, складови полета с прилежащи площи, водопроводна и канализационна мрежа, за които през настоящата година има осигурено финансиране, както от страна дружеството, така и от ДП „Пристанищна инфраструктура”.

Очакваното първо посещение на круизен кораб е съгласувано за 27-ми август – мк EMERALD PRINCESS, който със своите внушителни 113 561 бруто-регистр тонаж /GT/, дължина 289 м, широчина 36,05 м и 3080 пасажера ще оглави класацията за най-голям пасажерски кораб посещавал морската ни гара.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент