Правят Черноморска круизна платформа

MSC_OrchestraБургас е домакин на заключителната конференция по проект „Черноморска мрежа за устойчив туризъм“. Проект „Черноморска мрежа за устойчив туризъм“ се реализира от Община Бургас съвместно с организации от Молдова, Украйна, Турция и Грузия и е насочен към изграждане на обща стратегия за развитие на специфични туристически продукти и маршрути в региона на Черно море. Приветствие към участниците отправиха зам.-кметът по Европейски политики и околна среда на Община Бургас Атанаска Николова и заместник областният управител Севдалина Турманова.

В рамките на конференцията изпълнителният директор на „Пристанище Бургас“ ЕАД Диян Димов и ръководителят на отдел „Маркетинг, СУК и евроинтеграция” Стойчо Димов обсъдиха с президента на Търговско промишлената палата на област Трабзон Мустафа Суат Хаджъсалихоолу и негови колеги от Агенцията за развитие на източния Черноморски регион, Турция, и с представители на Бургаската търговско промишлена палата формите и начините на бъдещото круизно сътрудничеството в рамките на предприетата през месец март от двете пристанища инициатива за Черноморска круизна платформа.

По време на срещата бе обсъдена темата за възможностите за реализиране на вътрешно черноморски круиз, предвид добрите пристанищни съоръжения, с които разполагат шестте черноморски държави и индивидуалната им културно-историческата ценност. Представителите на бургаското пристанище, БТПП и турските партньори се обедениха около тезата, че освен украинската криза силно отрицателно влияние на пасажеро-потока в черноморския басейн оказва и скорошното значително завишение на таксите за преминаване на круизни кораби през Босфора. Чуждите представители бяха запознати с възможностите на пристанище Бургас и конкретно с развитието на круизните пътувания в последните години.

Гостите от Турция посетиха Морска гара и бяха запознати с бъдещите проекти по реализацията на Зоната за обществен достъп и изграждането на Морски културен център с функции на втори пасажерски терминал.

С подписването в Заседателната зала на „Пристанище Бургас” на протокол за съвместна работа между промишлената палата на Трабзон и „Пристанище Бургас”ЕАД бе положено началото на реализирането на проекта „Черноморска платформа за крузни пътувания”. В рамките на следващите няколко месеца страните планират провеждане на разговори с останалите черноморски круизни портове, които обединени около проекта с общи действия могат да възвърнат атрактивността на круизните пътувания в Черно море, т.е.отново да са конкурентоспособни.

При посещението си на Морска гара Бургас гостите бяха заинтригувани от туристическите пътувания до остров „Света Анастасия”. През втория ден от посещението си в Бургас те ще имат възможност да направят разходка с кораба на община Бургас „Анастасия” до едноименния остров.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент