Египет строи още един нов канал до Порт Саид

Нов канал ще бъде прокопан близо до Суецкия, за да се осигури пряк достъп на по-малки кораби от Средиземно море към Порт Саид. Това съобщи Клаус Ларсен, управляващ директор на SCCT – Suez Canal Container Terminal. По думите му в момента за по-малките кораби има само 8-часов прозорец за влизане в порта през Средиземно море, а целта на новия градеж е да се осигури непрекъснат 24-часов достъп.

Проектът, който се оценява по първоначални данни на 60 млн. щ. долара, значително ще улесни трафика към източното пристанище на Порт Саид. Корабите, които ще влизат в него, няма да се включват в конвоите през Суецкия канал.

Maritime.bg припомня, че първоначално този проект се планираше до 2012 г., но бе отлаган поради множество причини. Първоначалните дейности официално стартираха през 2013 година, но реално едва сега – при откриването на новия Суецки канал на 6 август, ще бъде даден старт на строителството на по-малкия канал. Очакванията са дейностите да продължат по-малко от година.

Новият по-малък канал ще бъде с дължина 9,5 км, с дълбочина 18,5 м. и 250 м. широчина. SCCT вече съобщи намеренията си да инвестира пряко около 15 млн. щ. долара в проекта.

Maritime.bg припомня, че вече преминаха и първите кораби по новия Суецки канал, проект за над 8 млрд. щ. долара. При пълното завършване и на по-малкия нов канал, Египет очаква над 20 000 кораба да преминават годишно през двата канала, което според местните власти ще доведе до увеличение на печалбите до 17 млрд. щ. долара на година.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент