Петър Сеферов: Отчитаме ръст на обработените товари

Петър Сеферов, изпълнителен директор на "Пристанище Варна" ЕАД, фото: сп. "Икономика"
Петър Сеферов, изпълнителен директор на „Пристанище Варна“ ЕАД, фото: сп. „Икономика“

В рамките на денонощие можем да приемем товари за обработка или съхранение на 1-во и 2-ро кейови места на Пристанище Варна – Изток. Това каза пред репортер на Maritime.bg изпълнителният директор на „Пристанище Варна“ ЕАД инж. Петър Сеферов.

По думите му зоната в тила на двете корабни места, която бе напълно рехабилитирана, в момента е отворена за гражданите и гостите на Варна. Тя е притегателен център за събития от публичен характер, но все пак е пристанищна територия и при необходимост ще изпълнява основното си предназначение, обясни още шефът на порта.

4,7 млн. тона товари са преминали през пристанището за първите шест месеца на годината, като е отчетен ръст от близо 8%. „Движим се нормално по заложеното в Бизнес плана ни за годината. Очакваме товарооборотът и резултатите ни да са сравними с миналогодишните“, коментира още Сеферов.

Той добави, че вече е започнал износът на зърнени товари от тазгодишната реколта. „Вече обработихме над 140 хил. тона от новата реколта при над 1 млн. тона зърнени товари от началото на годината“, каза той.

Ръст, по думите на Сеферов, има и при другия структуроопределящ за Пристанище Варна товар – контейнерите. При обработени над 80 000 TEU е отчетено увеличение от близо 7% в сравнение с първото полугодие на миналата година.

Запитан за инвестициите, които ще се реализират през годината, изпълнителният директор на Пристанище Варна коментира, че те ще са в размер на над 11 млн. лева. „Преди няколко седмици доставиха чисто нов челен товарач, очакваме и още нова техника. Планирали сме около 6 млн. лева за инвестиции в нова техника и около 5 млн. лева за инфраструктура“, обясни той.

Сеферов отказа подробности по повод дейностите с „Южен поток Транспорт“- дружеството, което бе натоварено със строителството на морската част на спрения газопроводен проект, позовавайки се на клауза за конфиденциалност по договорите, но коментира, че към настоящия момент няма движение на тръби.

В същото време той коментира, че се водят преговори за обработка на газопреносни тръби по други проекти, без да посочва имена им. Maritime.bg припомня, че през първото полугодие през порта преминаха близо 30 хил. тона газопреносни тръби за Азербайджан.

„Фокусът на мениджмънта е насочен към привличането на нови товари, в постоянни преговори сме“, добави още инж. Сеферов.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Не са извършени подробни изследвания преди строителството на „Карантината“ във Варна

Не са извършвани изследвания за по-детайлна и надеждна оценка при строителството на рибарско пританище Карантината за установяване ефекта на наносния транспорт, ерозионните и