Торпедоносецът „Дръзки“ отваря врати

korab-muzey-drazkiОт 4-ти август 2015 г. жителите и гостите на Варна могат да посетят кораб-музей „Дръзки“ – единственият в света запазен военен кораб от този клас, свидетел за първата голяма победа на Българските военноморски сили. Това съобщиха пред Maritime.bg от Военноморския музей.

След ремонт, направен със средства от бюджета на Националния военноисторически музей, чиито филиал е Военноморският музей, торпедоносецът – герой от Балканската война, отново ще посреща на борда си своите посетители. Ремонтът се наложи за заздравяване на опорите му и за предотвратяване на опасността от свличане. Отворени са и две помещения, в които е онагледена обстановката от времето на активната експлоатация на кораба и е представен фоторазказ за историята му. Посещението на кораба може да стане в редовното работно време на Военноморския музей от 10.00 до 18.00 ч. с предварително закупен билет от касата на музея.

Повече за кораб-музей „Дръзки“:
След организирането на българския военен флот на Черно море (1897 г.) започва доставянето на нови бойни кораби. От 1904 г. до 1908 г. в корабостроителния завод на френската компания „Шнайдер & Сие“ са построени шест еднотипни торпедоносеца: „Дръзки“, „Смели“, „Храбри“, „Шумни“, „Летящи“ и „Строги“. През Балканската война (1912 – 1913) торпедоносците охраняват района на Варненския залив и крайбрежието. На 7 (20) ноември 1912 г. във флота постъпват сведения за движението на турски транспортни кораби. Същата вечер капитан ІІ ранг Димитър Добрев повежда отряд от 4 торпедоносеца в боен поход. На 32 мили от Варна забелязват силует на голям неприятелски кораб – крайцера „Хамидие“. В първите часове на 8 (21) ноември „Летящи“, „Строги“ и „Смели“ атакуват крайцера. Последен от дистанция 100 м атакува „Дръзки“ и торпилира целта, като нанася тежки повреди на турския крайцер. При артилерийската престрелка парче от снаряд пробива втората димова тръба на „Дръзки“. Тази пробойна е запазена като свидетелство за първата победа на българския военен флот. По време на Първата световна война „Дръзки“ и останалите торпедоносци изпълняват разузнавателни и охранителни задачи, поставят минни заграждения, превозват десантните части в Добруджа през есента на 1916 г. През Втората световна война извършват конвоиране и охрана на минните заграждения. Торпедоносецът „Дръзки“ е открит като кораб-музей на 21 ноември 1957 г. в присъствието на командира му от Балканската война – капитан I ранг о.з. Георги Купов.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент