Проектират рибарско пристанище в Обзор

riboloven-korabОбщина Несебър е пред финализиране на обществената поръчка избор на изпълнител за изготвяне на комплексен проект, включващ ПУП – План за регулация и застрояване и парцеларен план за рибарско пристанище, проект за изграждане на рибарско пристанище с пункт за първична обработка на риба и брегоукрепителни съоръжения в Обзор. Прогнозната стойност на поръчката е 170 000 лв. без ДДС, а максималният срок за изпълнението й е 12 месеца.

На първо място с комплексна оценка 96.26 т. е класирана варненската фирма „Проект строй“ ЕООД. Те се ангажират да завършат проекта за 120 дни срещу 150000 лв. без ДДС. „Проект строй“ е специализирана в проектирането на морски хидротехнически обекти, геозащитни съоръжения, генерални планове на пристанища и др. Сред проектите, изпълнени от фирмата, са яхтеното пристанище в Св.Св. Константин и Елена, яхтено пристанище Св. Влас („Марина Диневи“), туристическо пристанище Златни пясъци (южен ограден мол, кей в тила и пирсове) и др.

На второ и трето място съответно са класирани „Транспроект“ ЕАД (75.21 т.) и „Стройнорм“ ЕООД (64.20 т.).

В настоящия момент град Обзор не разполага с модерен и отговарящ на европейските изисквания рибарски пристан.

Планира се рибарското пристанище да се изгради до южната част на плажа на града. Районът представлява част от слабо изразена заливовидна форма на брега, ограничена от носовете Свети Атанас и Кочан. В тилната част на обекта минава път Варна – Бургас, като участъкът е на 60 км южно от Варна и на 70 км северно от Бургас. Брегът е открит за вълнения от североизточната, източната и югоизточната четвърт.

Местоположението на рибарското пристанище е съобразено с литодина-мичните условия и градоустройствените решения. То се разполага до южния край на плажа в зона с транспортен достъп и налични инженерни комуникации. Площта на терена е 41 440 кв.м. Избрано е класическо решение за създаване на защитена от вълнение, течения и наноси акватория с Г-обра-зен северен мол и южна шпора. Северният ограден мол е оформен така, че да може да задържа наноси и да се формира „входящ“ ъгъл като част от бъдеща обща брегозащитна схема.

Предвидена е тилна територия на която да се разположат съоръженията, обслужващи рибарското пристанище: административна сграда, покрита площадка за разтоварване, сортиране и първична обработка на улова, сграда и покрит пазар – рибна борса, заведение за хранене с минимум 50 места, ледогенератори, сгради за охрана и видеонаблюдение, паркинг и др.

Предвиден е също така хелинг, осигуряващ пускането на вода на плавателните съдове, както и тяхното изваждане на сушата за съхранение или за извършване на ремонтни дейности на специална открита площадка. В зоните за швартоване на плавателните съдове са предвидени колонки за електрозахранване и водоснабдяване за нуждите на рибарите. Проектният капацитет на рибарското пристанище е 75 места за лодки с дължина до 10 м и 56 места за лодки с дължина до 8 м. Предвидено е и едно място за плавателен съд с дължина до 30 м и газене 3 м, предаде „Строителство Градът“.

Maritime.bg – България / Рибарство

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент