Наши моряци без заплати и провизии на арестуван кораб в Испания

BLUESTARСигнал за кораб с бедстващи български моряци на пристанище в Испания, получи bTV. Близки на екипажа сигнализираха, че сънародниците ни са оставени без храна и пари повече от седмица.

Моряците са на борда на кораб „Просперити”, който плава под молдовски флаг с гръцки оператор. Изпратени са от варненска агенция. В момента се намират на испанското пристанище Алхесирас

„От два месеца, откакто са се качили всъщност, не им е плащано и не се знае дали въобще ще им бъде платено. Хората са притеснени, корабът е арестуван, няма провизии, няма вода, няма агент, т.к. на стария агент не му е платено и той се е отказал и корабът е изоставен и бедстващ”, обясни Иво Гъдев, син на главния механик на кораба.

Управителят на фирмата обяви пред bTV, че не знае защо корабът е задържан. И че на борда му се намират 8 българи, които имат вода и храна до понеделник, а по-късно днес ще им доставят допълнителни провизии.

„Да, наистина има закъснение на заплатите. Има 7 дни закъснение. Вчера сме изпратили нота на корабособственика и компанията, която оперира. Тя е гръцка компания. Те се оправдаваха, около седмица се оправдават със ситуацията около банките”, заяви Димитър Бонев, управител на фирмата.

На борда на кораба имало товар, който трябва да бъде доставен в Италия.

„Най-вероятно ние ще арестуваме кораба. И то ще се случи днес или утре, защото не само моряците имат да взимат средства, но и компанията”, каза още Бонев.

„Има и боледуващи на борда, които имат нужда или да бъдат евакуирани, или по някакъв начин да им бъде помогнато, това са европейски граждани, които бедстват там”, допълни и Иво Гъдев.

Гръцката компания е уверила, че до понеделник „Просперити” ще тръгне по направление, а българската фирма ще получи плащанията си.

„За нас е без значение дали те ще платят заплатите на моряците или дали ще ги платят на нас, без значение какво. А ние ще си изпълним задължението, ако платят на нас, на секундата, разбирате ли, на секундата”, подчерта Димитър Бонев.

Министерството на външните работи вече е провело няколко разговора с бедстващия екипаж, съобщиха от пресцентъра. Ситуацията се следи и в момента, има контакт с всеки от българите.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини