Московски: Наблюдаваме цялата акватория с най-модерната информационна система в света

IMG_3059Двата нови брегови центъра във Варна и Бургас вече наблюдават цялата водна граница на България. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на откриването на бреговия център за управление на трафика в град Варна. На събитието присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, кметът на Варна Иван Портних, областният управител на Варна Стоян Пасев, генералният директор на ДП “Пристанищна инфраструктура“ Ангел Забуртов, представители на централната и местната власт, гости и граждани на Варна и други официални лица.

Изграждането на двете брегови кули във Варна и Бургас ще доведе до повишаване на ефикасността на работата на специализираните служби и на военноморските сили, заяви министър Московски. До месец ще започне да функционира и бреговият център за управление на корабния трафик по река Дунав и така целият цикъл ще бъде завършен, каза той. След това всички водни граници на България ще могат да бъдат наблюдавани от компетентните институции – Брегова охрана, БОП и МВР за предотвратяване на контрабандата по море и река, допълни още Московски.

В Брегови център – Варна ще бъде разположен оперативен център за управление на трафика – VTS Center Varna, който наблюдава и насочва корабният трафик в морските пространства северно от нос Емине и поддържа постоянен обмен на информация с Брегови център – Бургас.

В сградата ще бъде разположен и оперативният център от българската част на Световната морска система за бедствие и безопасност – GMDSS Operating Center. От него ще се осъществяват всички комуникации, ангажимент на страната ни по силата на Конвенцията за опазване на човешкия живот на море (SOLAS Convention). В аварийни ситуации дейността ще може да бъде поета от специално изградено работно място в бреговия център в Бургас.
IMG_3168
Строителството на бреговите центрове за информационно обслужване на корабоплаването във Варна и Бургас се финансира от ОП „Транспорт“ 2007 – 2013 г. по проект „Информационна система за управление на трафика на плавателни съдове (VTMIS) – фаза 3“. Стойността на целия проект е почти 40 млн. лева, а изграждането на двата брегови центъра струва около 4 млн. лв.

След откриването на Брегови център – Варна, заедно с премиера Бойко Борисов, министър Московски присъства на откриването на нова учебна зала във Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“, където беше представен тренажор за управлението на кораби при всякакъв вид природни климатични условия. Тренажорът е уникален за България и чрез него корабните механици и бъдещите капитани могат да попаднат във всяка реална обстановка, която предлага плаването по море. Представители на Висшето военноморско училище запознаха гостите с още два тенажора, единият от които дава възможност за наблюдение на цялото българско крайбрежие, а другият спомага за отработване на всички задачи по управление на кораб.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Празник на флота в Русе (галерия)

От град Русе започнаха празненствата по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Заместник-командирът на Военноморските сили

Проф. Илия Пеев: Поне 15% ръст на БВП може да даде морската индустрия

За възможността националната морска идея, която толкова пъти беше неглижирана, най-после да има по-ефективна и резултатна завършеност, за очакванията на морската ни общественост