Борисов откри новия виртуален навигационен комплекс във ВВМУ

bbvvmuМинистър-председателят Бойко Борисов посети ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, където беше посрещнат тържествено от командването на училището и почетения караул. След тържественото вдигане на националния трибагреник, Борисов спази традицията и положи подпис в почетната книга на училището.

Съпровождан от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и заместник-министъра на отбраната Орхан Исмаилов, премиерът откри нов виртуален навигационен комплекс. Той представлява уникално съоръжение за обучение по навигация, разполагащо с 16 работни места. Тренажорът позволява моделирането на движението на кораба, както и симулиране на движение във всички световни региони за корабоплаване. В комплекса се съчетават традиционните методи за обучение по корабоводене с най-новите информационни технологии.

Борисов посети корабния тренажор „Мостик“, където демонстрира завидни умения в управлението на кораб в неблагоприятни метеорологични условия.

В „Лабораторията за повишаване на ефективността на пропулсивността на кораба“ премиерът беше запознат с новите планове за използване на морските природни ресурси и възможностите за изграждането на нов модерен кораб, отговарящ на потребностите на българския Военноморски флот. Министър-председателят заяви своята готовност да подкрепи проектите в присъствието на Началника на отбраната – вицеадмирал Румен Николов и командира на Военноморските сили – контраадмирал Митко Петев.

Началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ капитан I ранг, проф. двн Боян Медникаров връчи на Борисов плакет на училището, както и морско кръщелно свидетелство за спомен от вируалното му плаване.

bbvvmu-2След това премиера се запозна с възможностите на новия обучителен център за контрол на корабния трафик “VTMS“. Центърът напълно пресъздава националната система за контрол на трафика в тренировъчен и оперативен режим. Допълнително в него са интегрирани още две системи за контрол на корабоплаването. „Новите кабинети, тренажори и симулатори на Морско училище демонстрират възможността и умението да се прилагат върхови технологии за обучение в решаването на национали въпроси в областта на морската сигурност и безопасност“ – заяви началника на морската Алма Матер. Двата центъра – „Виртуален навигационен комплекс“ и „ VTMS “ са изградени по проекти на професори – преподаватели в училището и в тях удачно се съчетават производствени компоненти на водещи компании в областта на морските симулации и национални производители. Тренажорите са изградени в пълен унисон с националните приоритети за конкурентоспособност и дават приложен характер на академичното обучение, доказвайки взаимовръзката между образование и бизнес. Освен това, те се вписват напълно в политиката за контрол на морската европейска граница.

Премиерът изказа своето задоволство от работата на администрацията, ръководството, преподавателския състав, както и от нивото на подготовката на курсантите.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по