Нова система предупреждава за щормове

cherno-moreСистема за ранно предупреждаване от морски щормове във Варненския залив ще заработи от 2017 г. Нейното осъществяване става по проект, финансиран от ЕК, заяви за в. „Черно море” доц. д-р Николай Вълчев от секция „Динамика на бреговата зона” в Института по океанология при БАН.

Доц. Вълчев съобщи за пилотната разработка на система за ранно предупреждаване от щормове, която екип под негово ръководство е разработил за участък от плажа на Шкорпиловци. Той сподели и за предстоящото им включване по кохезионната стратегия в програмата на Европейската комисия, насочена към изследвания и разработки, които ще покрият цялото европейско крайбрежие, включително Варненския залив.

По думите на доц. Вълчев задачата сега е да разработят регистър от взаимосвързани инструменти, които да оценят уязвимостта на брега от щормове и по-скоро опасностите, предизвикани в резултат на повишаване на морското ниво, върху което се наслагва и увеличеното вълново въздействие. Достигайки навътре в сушата, тези явления могат да причинят заливания, силна ерозия на пясъчните плажове, т.е. да създават сериозни проблеми не само на морския бизнес, но и на крайбрежната инфраструктура.

В случая най-общо става дума за инструменти, които могат да прогнозират и оценят тези опасни процеси, както в краткосрочен, така и в дългосрочен период. Един от тях е системата за ранно предупреждаване от щормове. Координатор на този мащабен проект е Делтарез в Холандия с партньорското участие на Института по океанология при БАН.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Празник на флота в Русе (галерия)

От град Русе започнаха празненствата по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Заместник-командирът на Военноморските сили

Проф. Илия Пеев: Поне 15% ръст на БВП може да даде морската индустрия

За възможността националната морска идея, която толкова пъти беше неглижирана, най-после да има по-ефективна и резултатна завършеност, за очакванията на морската ни общественост