Започват проучванията за нефт и газ в шелфа на Черно море

bbПрез месец февруари започваме проучванията за нефт и газ в шелфа на Черно море.

Това зави премиерът Бойко Борисов по време на посещението си във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” във Варна.

Борисов заяви още, че ако първият кабинет на ГЕРБ не бил свален от власт „Хан Аспарух“ отдавна вече щеше да се проучва“.

„Първите неща, които направи правителството на Орешарски, бяха да се спрат концесиите на „Терес” и на „Силистар”. На никого не е приятно България да е независима от газа защото сме клиенти. Всяка година плащаме за въглеводороди 6.7 млрд. долара, а нашите находища стоят неразработени. Моят проблем с руснаците започна след като пуснах концесията на големия концерн от австрийска, френска и испанска фирми. На руснаците няма да им е приятно клиента да го няма“, каза Борисов.

Той допълни, че например Румъния вече е разработила Черноморския си шелф и внася само 10 % от горивата си.

„Ние имахме близо две години пауза, държавата я нямаше и всичко спря. Искам да благодаря на главния прокурор, под чието ръководство върви операцията по противодействие на контрабандата с горива. Всичко се е претакало по морета и по танкери и накрая няма пари за пенсии и за заплати. Варненци също виждат ефекта от нашата работа – тази сутрин се изкъпах в морето – хубаво и често е. Същото се отнася и за пътния възел на Белокопитово – всички имаха някакви претенции, а сега като минах, колите си хвърчат и магистралата е прекрасна”, посочи още Борисов.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Празник на флота в Русе (галерия)

От град Русе започнаха празненствата по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Заместник-командирът на Военноморските сили

Проф. Илия Пеев: Поне 15% ръст на БВП може да даде морската индустрия

За възможността националната морска идея, която толкова пъти беше неглижирана, най-после да има по-ефективна и резултатна завършеност, за очакванията на морската ни общественост