НАТО и РФ с мисии в Средиземно море

213НАТО подготвя военноморска операция в Средиземно море заради „събитията на юг”. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. По думите му, Алиансът ще разкрие изнесени командни центрове в Унгария и Словакия. Столтенберг изтъкна, че новите два центъра ще работят за обезпечаване на сигурността по южните граници на Алианса.

Очаква се подобно решение да бъде взето на заседанието на министрите на отбраната от алианса, което ще се проведе в четвъртък, 8-ми октомври, съобщи „24 часа„.

Генералният секретар отбеляза, че обособяването на нови изнесени центрове за бързо реагиране не е свързано само с действията на Русия, а и с обстановката около южните граници на алианса. „Всички държави от НАТО имат принос в укрепването на сигурността”, заяви той.

През февруари НАТО реши да открие такива центрове в България, Полша, Румъния, Литва, Латвия и Естония. Изнесените командни центрове имат задачата да координират и подготвят действията на силите на пакта за бързо реагиране.

Йенс Столтенберг отрече твърденията, че нарушаването на турското въздушно пространство от руските военновъздушни сили е „инцидент”.

По неговите думи руските изтребители са летели над Турция твърде дълго. Той отказа да коментира данните, че руските изтребители са заглушили радарите за насочване на оръжието на приближилите ги турски военновъздушни патрули.

„Инцидентите в турското въздушно пространство са неприемливи, призовавам Русия да не подклажда напрежение с алианса, да сътрудничи в борбата с „Ислямска държава” и да се опита да помогне за постигането на политическо решение на сирийския конфликт”, заяви Столтенберг.

„Русия трябва да зачита турските граници, включително въздушното й пространство, което е част от НАТО. Нарушаването на въздушното пространство крие сериозни опасности и не трябва да се повтаря”, добави той.

Столтенберг призова Москва да използва военните канали за връзка с НАТО. В отговор на въпрос той уточни, че Русия не е дала на Пакта друга информация за случая в небето над Турция, освен разпространеното съобщение в медиите.

По повод Украйна Столтенберг изрази задоволство от видимия напредък, но призова за цялостно спазване на споразуменията от Минск. „Има надежда”, коментира генералният секретар.

Той съобщи, че обстановката в Афганистан ще бъде сред темите на предстоящото заседание на министрите на отбраната. По неговите думи предизвикателствата в Афганистан остават, но местните сили за сигурност могат да се справят.

Междувременно стана ясно, че кораби от оперативната група на военноморския флот на Русия в Средиземно море се подготвят да осигуряват военновъздушната база край град Латакия, от която действат руските бойни самолети в Сирия, съобщава агенция „Интерфакс“, цитирайки свой източник от военния сектор, предаде Дневник.

Според него групата, начело с ракетния крайцер „Москва“ вече „отработва задачи за противовъздушната отбрана на авиобазата край Латакия“.

Думите му изглежда потвърждават заключенията на главнокомандващият обединените сили на НАТО в Европа ген. Филип Брийдлав. Според него на първо време руснаците ще опитат да осигурят достатъчно широк периметър за базата, включително над водите на Средиземно море, и едва след това може да започнат да бомбардират ислямисти, за да оправдаят операцията, чиято основна задача е закрепване на власт на президента Башр ал Асад.

В петък министерството на отбраната заяви, че руски бойни самолети разширяват обсега на операциите си в северната провинция Алепо.

Външното министерство на Турция разпространи също в петък изявление на седемте държави, членове на коалицията, бомбардираща „Ислямска държава“, в която призовават Русия да спре да атакува сирийската опозиция и да съсредоточи силите си срещу „Ислямска държава“, които са в североизточните и източните райони на страната.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Преди 19 години на аварийно-спасителен кораб „Протео“ е вдигнат българският флаг

Построен през 1943 г. в италианския град Анкона, корабът има следните тактико-технически данни: дължина – 75.7 м, широчина – 11.7 м, газене – 5 м, водоизместване – 2048 т.